VJERA I DUHOVNOST

Je li Uzašašće zapovjedni blagdan?

Jedan od glavnih blagdana liturgijske godine je svetkovina Uzašašće Gospodinovo, spomen na Isusovo uzašašće na nebo.

Događaj je opisan u Djelima apostolskim: Pa kad se skupiše, upitaše ga: “Gospodine, hoćeš li u ovo vrijeme obnoviti kraljevstvo Izraelu?” Rekao im je: “Nije vaše znati vremena ili razdoblja koja je Otac odredio svojom vlašću. Ali primit ćete snagu kad Duh Sveti siđe na vas; i bit ćete mi svjedoci u Jeruzalemu i u svoj Judeji i Samariji i sve do kraja zemlje.” I kad je to rekao, dok su oni gledali, bio je podignut i oblak ga je uzeo ispred njihovih očiju. Djela apostolska 1:6-9

Kada se slavi Uzašašće?

Katolička crkva slavi Uzašašće 40 dana nakon Uskrsa, a taj dan obično pada u četvrtak. Ovo je u korelaciji s izvješćem svetog Luke u Djelima apostolskim, gdje on kaže: “[Apostolima, Isus] se prikazao živ nakon svoje muke mnogim dokazima, ukazivao im se tijekom četrdeset dana i govorio o kraljevstvu Božjem. ” (Djela 1:3).

Sveta Stolica odredila je, uz nedjelju, posebne zapovjedne blagdane tijekom kojih su vjernici obvezni “sudjelovati na svetoj misi te uzdržavati se od onih radova i poslova koji priječe iskazivanje štovanja Bogu, radost vlastitu danu Gospodnjem ili potreban odmor duše i tijela” (usp. Kan. 1247).

Prema Kanonskom zakoniku to su “blagdani Rođenja Gospodina našega Isusa Krista, Bogojavljanja, Uzašašća i Presvetog Tijela i Krvi Kristove, Svete Bogorodice Marije, njezina Bezgrešnog Začeća i Uznesenja, svetog Josipa, svetih apostola Petra i Pavla te konačno Svih svetih”.

www.medjugorje-news.com

Izvor
aleteia

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er