SVECI

Sveti Dujam – Solinski mučenik, zaštitnik Splita

Sveti Dujam bio je salonitanski biskup i zaštitnika grada Splita. Srednjovjekovna tradicija smatrala je Dujma učenikom apostola Petra, te da ga je apostol iz Sirije poslao u Dalmaciju. Takvo mišljenje danas je na temelju arheoloških i povijesnih istraživanja odbačeno. 

Ono što znamo jest da je Dujam živio u doba cara Dioklecijana i da je prvi po imenu poznati salonitanski biskup. Salona je u njegovo vrijeme bila glavni grad rimske provincije Dalmacije i važno kršćansko središte. Prvi podaci o njegovu mučeništvu nalaze se u takozvanom Jeronimskom martirologiju, liturgijskom spisu ili kalendaru s kratkim podacima o mučenicima koji se slave na pojedini dan, a koji je nastao sredinom četvrtog stoljeća.

Rimski martirologij donosi Dujmov spomendan na 11. travnja, dok današnja znanost smatra, na temelju arheoloških nalaza, da je mučen 10. travnja. Mučen je tako što mu je s još četrdeset i petoricom drugova odrubljena glava. Kršćani su na mjestu njegova mučeništva najprije podigli memorijalnu kapelu, zatim manju crkvu a krajem 5. stoljeća i veliku trobrodnu baziliku, oko koje se nalazilo groblje. Lokalitet se naziva Manastirine. Kosti su mu u 7. stoljeću prenesene u Rim, a Splićani njegove relikvije štuju u svojoj katedrali, gdje su smještene u sarkofagu iznad glavnog oltara. Dujmov lik prikazan je i na mozaiku u Lateranskoj krstionici.

U ikonografiji ga prikazuju kao biskupa s palminom granom, simbolom mučeništva i nadbiskupskim križem. Prvi je zaštitnik Splita. Zanimljivo je da se Dujmov blagdan u Splitu ne slavi na dan njegova mučeništva, 10. travnja, nego upravo na današnji dan. Razlozi su praktične naravi. Naime, 10. travnja  zbog toga što je Uskrs pomični blagdan često pada u korizmi, velikom tjednu ili u vazmenoj osmini, kada ga nije bilo moguće svečano liturgijski proslaviti.

Stoga je Splitska Crkva njegov blagdan pomjerila za punih dvadeset i sedam dana, kako bi ga mogli dostojno proslaviti, što i danas s velikom svečanošću čine. Stoga prvenstveno svim Splićanima čestitamo današnju Sudamju, i molimo da ih njihov zaštitnik zagovara kod Nebeskog Oca.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er