VJERA I DUHOVNOST

Častite Mariju s ovih 12 djela kreposti tijekom mjeseca svibnja

Svibanj je najprikladniji mjesec da Mariju častimo djelima kreposti, obasipajući je malim duhovnim buketićima ljubavi. Iako su mnogi od nas upoznati s krunidbenim slikama ili kipovima Marije s cvijećem, ne sjetimo se uvijek ponuditi Mariji svoja srca u mjesecu svibnju.

Alfonso Muzzarelli napisao je knjižicu pod nazivom Marijin mjesec ili mjesec svibanj, u kojoj komentira fokusiranje na duhovne prakse tijekom Marijina mjeseca. Prvo predlaže da Marijin kip bude smješten na istaknutom mjestu u kući: Bit će sve samo ne loše ako to bude isto mjesto gdje učimo, ili se igramo, ili rekreiramo, ili radimo, kako bismo posvetili to mjesto i regulirali naše radnje kao da se rade pred najčistijim očima onih od presveta Djevice. Ova jednostavna radnja ima veliku dozu duhovne simbolike kada se promatra u ovom svjetlu, prisjećajući se svega što činimo učinjeno pred očima naše Blažene Majke.

Muzzarelli zatim predlaže ovih 12 vrlina koje treba prakticirati tijekom mjeseca svibnja:

1. Kada dođe čas ustajanja, ustani brzo, da ne započneš dan lijenošću; obucite se skromno i učite dnevnu molitvu.

2. Svaki dan pobožno pohađati svetu misu ili moliti Mali Oficij Presvete Djevice ili druge pobožne molitve.

3. Čitaj svaki dan četvrt sata neku dobru knjigu, život nekog sveca, na primjer, ili neku knjigu koja govori o posljednje četiri stvari, potpuno se suzdržavajući od čitanja običnih knjiga, osim ako pripadaju tvom pozivu.

4. Svakodnevno se uskraćujte za neke užitke u kojima uživate, koliko god nevini bili.

5. Budi dobrotvoran prema siromasima, dajući im nešto od dobrovoljne milostinje, ako ništa drugo barem dio svog obroka.

6. Svaki dan prije nego započnete bilo koju važnu stvar u svom poslu, ili prije nego što se odlučite za učenje, rad, zazovite pomoć Presvete Djevice.

7. Svaki dan kad izlazite iz svoje sobe ili ulazite u nju, poljubite sliku Marije i pozdravite je s “Zdravo Marija”.

8. Vježbajte točnost u poslušnosti svojim nadređenima, ne odgađajući ni trenutka da izvršite i da s veselim pogledom učinite sve što vam oni nalože da učinite, a nije uvredljivo ili neugodno Bogu.

9. Izbjegavajte govoriti zlo o drugima ili ih optuživati čak i u beznačajnim stvarima kako biste se navikli da to ne činite u teškim stvarima.

10. Upravljaj svaki dan bilo primjerom, bilo riječima, potaknuti nekog suputnika koji se gnuša vjere da učini nešto dobro, da posjeti crkvu, moli krunicu, ode na ispovijed, ili pričest, ili učini nešto slično.

11. Činite djela pokore postom.

12. Čuvajte se ovog mjeseca od činjenja namjernih lakih grijeha.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er