SVIJET

Ukrajina pomiče datum Božića

Ukrajina pomiče datum Božića! U velikom odmaku od ruske kulture, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pomaknuo je Božić tako da bude istovremen sa zapadnim slavljima 25. prosinca.

Prije ove promjene, koja je službeno uvedena kroz nacionalni zakon, Ukrajina je slijedila Julijanski kalendar zajedno s Ruskom pravoslavnom crkvom i drugim pravoslavnim crkvama, koje slave Božić 7. siječnja. Dok je nacrtom zakona od 28. srpnja država službeno promijenila datum svetkovanja Božića, odstupanje od julijanskog kalendara prva je istražila Pravoslavna crkva Ukrajine, koja je neovisna o Ruskoj pravoslavnoj crkvi.

Godine 2022. Pravoslavna crkva Ukrajine je dopustio slavlje Božića 25. prosinca, da bi kasnije objavio da će od sada slijediti revidirani Julijanski kalendar, koji je trajno promijenio datum na zapadnjačko obilježavanje. Ove veljače je Sinoda biskupa Ukrajinske grkokatoličke crkve, najveće od 23 istočne katoličke crkve u zajedništvu s Rimom, izglasala da se Božić također slavi 25. prosinca.

Pravoslavnoj crkvi Ukrajine će trebati malo vremena za potpuni prijelaz na novi kalendar, te je najavio da pojedine župe mogu odlučiti koji će datum slijediti sljedećih nekoliko godina. Ukrajinska vlada, međutim, nije zainteresirana za sporo uvođenje. Umjesto toga, predsjednik Zelinski potpisao je zakon kojim se vladino obilježavanje Božića čvrsto stavlja na Zapad. Veći dio Ukrajine već slavi Božić 25. prosinca. U međuvremenu, Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovske patrijaršije pokušava se distancirati od Moskovske patrijaršije, ali za neke taj pokret nije dovoljno brz, piše Aleteia

Crkva je službeno prekinula veze s Ruskom pravoslavnom crkvom 2022., nakon što je moskovski patrijarh Kiril podržao ruski rat u Ukrajini. Prema OSV News, gotovo 300 svećenika Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije izdalo je pismo pozivajući na prekid veza s Ruskom pravoslavnom crkvom. Ovo je pismo stiglo nakon što je u ruskom napadu na Odesu uništena povijesna katedrala. Dvoje je poginulo, a deseci su ozlijeđeni u napadu.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er