VJERA I DUHOVNOST

5 stvari koje bi svi katolici trebali znati o Duhu Svetom

5 stvari koje bi svi katolici trebali znati o Duhu Svetom…

Pedesetnica je spomen na silazak Duha Svetoga na apostole i rođenje Katoličke Crkve. Ovo izlijevanje Duha Svetoga osnažilo je apostole da nastave Kristovu misiju širenja Radosne vijesti po cijelom svijetu. Pedesetnica služi kao poziv katolicima da prihvate prisutnost Duha Svetoga koja im mijenja život. Potiče nas da budemo otvoreni vodstvu Duha, da njegujemo njegove plodove i darove te da aktivno sudjelujemo u poslanju Crkve. Time katolici nastoje svjedočiti Božju ljubav, širiti Evanđelje i graditi zajednice vjere, nade i ljubavi.

Evo pet stvari koje bi svaki katolik trebao znati o Duhu Svetom:

1) Duh Sveti je osoba. Duh Sveti je treća Osoba Presvetog Trojstva.

2) Duh Sveti je u potpunosti Bog. Sve tri osobe Presvetog Trojstva u potpunosti su Bog i “jednake slave”. Kao božanska osoba, katolici vjeruju da Duh Sveti posjeduje istu prirodu i bit kao Otac i Sin, dijeleći njihovo božanstvo.

3) Duh Sveti je uvijek postojao. Bog vječno postoji kao Otac, Sin i Duh Sveti.

4) Duha Svetoga primate na krštenju i krizmi. Prvo primamo Duha Svetoga u krštenju. Zatim, sakrament potvrde jača u nama dar Duha Svetoga. Ova unutarnja prisutnost pomaže vjernicima rasti u svetosti, suobličujući ih više Kristovoj slici.

5) Kršćani su hramovi Duha Svetoga. Imamo prebivanje Duha Svetoga. Moramo živjeti u skladu s tim. On vjernicima daje duhovne darove i plodove, osposobljava ih za krepostan život i vodi Crkvu u njezinu poslanju. Duh Sveti se smatra bitnim za razumijevanje i življenje učenja Isusa Krista, njegovanje jedinstva unutar Crkve i promicanje rasta vjere među vjernicima.

Molitva sv. Augustina Duhu Svetom

O Božanska ljubavi, sveta zajednico svemogućega Oca i preblaženoga Sina, svemoguća pomoći, Duše Sveti, predobri Tješitelju žalosnih! Izlij se svojom jakom silom u dno moga srca, prebivaj u njemu i razveseli sve tamne kutove te zapuštene kuće trakom svoga svijetla; pohodi me i obilnom rosom svojih milosti, oplodi tvrdu zemlju moje duše koja odavno potpuno suha gine i vene.

Rani strijelom svoje ljubavi moju nutrinu, užeži i pronikni spasonosnim plamenom moj duh, rasvijetli me ognjem svete revnosti i sažeži sve što je nečisto, a što se tako čvrsto drži moje duše i tijela! Napoji me rijekom svojih slasti, da više ne pođem za otrovnom slašću ovoga svijeta. Sudi mi Gospodine, i odvoji me od naroda nesvetoga, uči me vršiti tvoju volju, jer Ti si Bog moj!

Vjerujem da Ti svakoga u kome stanuješ, činiš hramom Oca i Sina. Blago onome, tko Te za gosta primi, jer će se po Tebi u njemu nastaniti Otac i Sin.

Dođi, predobri Tješitelju žalosne duše, Zaštitniče i Pomoćniče u sreći i nesreći! Dođi, štite slabih, pomoćniče palih! Dođi, učitelju poniznih, uništitelju oholih, dođi preljubezni Oče sirotih, okrepitelju bolesnih, zvijezdo morska onih koji plove na moru, luko spasa, jedini ukrase svih živih i jedini spase umirućih!

Dođi Duše Sveti, smiluj mi se i promijeni me po svojoj volji. Udostoj se k meni doći, da Ti moja poniznost prema tvojoj veličini, moja slaboća prema tvojoj jakosti, prema punini tvoga milosrđa omili. Po Isusu Kristu, mojemu Spasitelju, koji s Ocem, u jedinstvu s Tobom živi i kraljuje u sve vijeke vjekova. Amen.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er