Uncategorized

U kojem to i kakvom društvu živimo? Dr. sc. Begonja: Pandemija i tzv. nova ljudska prava, sjajni su putokaz za provedbu ograničenja mišljenja i djelovanja

U kojem to i kakvom društvu živimo? Danas je napose aktualno pitanje, je li sloboda prethodi sigurnosti, ili sigurnost slobodi. Na tom tragu potrebno je primijetiti kako je u totalitarnim režimima komunizma, fašizma i nacionalsocijalizma bilo sigurnosti, ali ne i slobode. S druge strane, u demokratskim građanskim društvima nastupilo je ispunjenje slobode u izričajnom i (relativno) stvarnom smislu, ali jednako tako i na toj osnovi prateća sigurnost.

U kojem to i kakvom društvu živimo?

Trenutno svijetom ne dominiraju totalitarni režimi, premda ih u nekim dijelovima još uvijek ima, pa stoga se može kazati kako svjetsko stanovništvo živi određene oblike onoga što nam pružaju demokratska građanska društva.

Međutim, aktualna pandemija, naravno i ne samo ona, zbog nastaloga stanja i novih ideoloških opredjeljenja koji invanzivno uobličavaju sadašnjost, nameće pitanje u kojem to i kakvom društvu, odnosno društvima živimo.

Uzmak slobode

Ako je sigurnost na prvome mjestu i takva se agresivno promovira, onda to zapravo znači da je posrijedi bitan uzmak slobode što u uspostavljenim odnosima pruža naznaku ozbiljnog društvenog približavanja totalitarnim obrascima ponašanja.

U tom kontekstu valja primijetiti kako je sigurnost ciljano postavljena u poziciju prednosti nad slobodom, što u konačnici znači stvarnu prevlast totalitarnoga nad demokratskim, bez obzira koliko se i kako trudili to drugačijim prikazati i nazivati.

Dugoročno, ovaj način nametnutoga postupanja veoma je poguban, naprosto zato jer otvara vrata brojnim oblicima manipulacija u budućnosti. Posebice onda kada se kao sada, slučajno ili ne, zanemaruje uzrok i teži rješavanju posljedica, što je veoma dvojben način pristupa problemu.

Ograničenje mišljenja, postupanja i djelovanja

Pandemija i tome prateća tzv. nova ljudska prava, sjajni su putokaz za provedbu ograničenja mišljenja, postupanja i djelovanja upravljena prema svima onima koji ne slijede upute o novim pravilima ponašanja.

To je danas u žarištu, sutra možda nešto drugo, naprosto i zato jer se slast vlasti ne zaustavlja na jednom ili dva primjera, već se takvim presedanima hrani i na dobivenom iskustvu osnažuje za nove „poduhvate“, piše Narod.hr

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button