Uncategorized

Papa Franjo: U svijetu oružja i malo rođene djece, radimo za dostojanstvo života

Papa Franjo je primio u audijenciju Talijanski katolički pokret odraslih skauta povodom 70. obljetnice njegova osnutka te se osvrnuo na demografsku zimu, na zauzimanje u izgradnji pravednog i miroljubivog društva te na očuvanje okoliša: zarobljenici smo stilova života i ponašanja toliko sebično gluhih na svaki poziv zdravog razuma, koliko tragično autodestruktivnih; potreban nam je “jednostavan, skroman stil pun poštovanja” kao što je izviđački

Biti i dalje otvorena i pažljiva zajednica, spremna prihvatiti, slušati i pratiti bližnjega, proročka u hrabrom naviještanju evanđelja i željna izići iz vlastitoga kruga kako bi susrela druge, osobito one koji žive na egzistencijalnim periferijama našeg vremena – to za papu Franju treba obilježavati put Talijanskoga katoličkog pokreta odraslih skauta (MASCI) koji, osnovan 20. lipnja 1954., ove godine navršava sedamdeset godina. Prigoda za današnju audijenciju kod Pape bila je upravo ta obljetnica koju slave pod motom „Više života životu“ te s tri projekta koji se odnose na važne vrijednosti: donacija termalne kolijevke Centru za prvu pomoć i prihvat na Lampedusi; izgradnja nautičke stolarske radionice u Zambiji; te sadnja šume u Argenti, u pokrajini Romagni. Papa Franjo se u govoru osvrnuo na svaki od njih kako bi razmišljao o vrijednosti života, općem dobru i očuvanju planeta.

Ljubav prema životu

U ovom vremenu dramatičnoga denataliteta, čini se da su ljudi izgubili volju za rađanje i brigu o drugima, a možda i volju za život; stoga kolijevka darovana Lampedusi podsjeća na ljubav prema životu koji se rađa – napomenuo je Papa – na radost zbog rođenja djeteta, obvezu kako bi ono moglo dobro rasti, te iščekivanje i nadu u ono što će postati. Osim toga, kolijevka nam govori o obitelji, gostoljubivom i sigurnom gnijezdu za malene, zajednici utemeljenoj na besplatnosti ljubavi, te o pažnji prema životu u svakom njegovom razdoblju, posebno kada prolaskom godina osoba postane ranjivija i potrebitija pomoći. Za Papu je stoga to značajan dar Centru za prvu pomoć i prihvat na Lampedusi, piše Vatican News.

Ljubav prema životu uvijek je otvorena i univerzalna, želi dobro sviju, bez obzira na podrijetlo ili bilo koje drugo stanje.

Vezani članci

Pretvoriti Božje darove u oruđe dobra

Što se tiče stolarske radionice, simbola dragoga nama kršćanima – kako je rekao rimski biskup – jer ju je Isus izabrao kao mjesto na kojemu će se pripremati za svoje poslanje radeći u njoj ponizno, ona nas podsjeća na to koliko dobra čovječanstvo može učiniti, dok se danas mnogo – možda i previše – govori o  proizvodnji oružja kako bismo ratovali – primijetio je Papa te istaknuo da je investicija koja donosi najveći prihod upravo proizvodnja oružja.

Ulagati kako bismo razorili; zarađivati razaranjem – naš nas poziv upućuje na temeljni poziv čovjeka da Božje darove ne pretvara u sredstva smrti, nego u oruđe dobra, u zajedničkom zauzimanju za izgradnju pravednoga i miroljubivoga društva, u kojemu je svakomu dana mogućnost za dostojanstveni život. Dostojanstvo života. Raditi za dostojanstvo života.

Poštovanje prirode vrijednost je koju treba ponovno otkriti

Na kraju, šuma, treći projekt Talijanskoga katoličkog pokreta odraslih skauta, osmišljen u spomen na don Giovannija Minzonija, hrabrog župnika koji se, u kontekstu nasilnoga i prepotentnoga neprijateljstva, borio također kroz izviđaštvo, kako bi odgojio mlade ljude za solidan kršćanski život zauzet u korist društva. To je nadahnulo papu Franju da potakne na odgovornost za zajednički dom koji je Stvoritelj povjerio našim rukama i da usmjeri svoje misli prema cjelovitoj ekologiji.

Poštovanje, ljubav i izravan kontakt s prirodom posebna su obilježja izviđaštva od samih njegovih početaka. To su vrijednosti koje su nam danas toliko potrebne, dok se otkrivamo sve nemoćniji pred posljedicama neodgovornoga i kratkovidnoga iskorištavanja planeta; mi zatočenici stilova života i ponašanja koji su toliko sebično gluhi na svaki poziv zdravog razuma koliko su tragično autodestruktivni; ponašanja neosjetljiva na vapaj ranjene zemlje, kao i na glas brojne braće i sestara nepravedno marginaliziranih i isključenih iz pravedne raspodjele dobara.

U odnosu na sve to, papa Franjo je istaknuo jednostavan, skroman izviđački stil pun poštovanja kao veliki primjer za sve, te ohrabrio prisutne, članove pokreta koji je osnovao Robert Baden-Powell, da ustraju na svom putu, kako kaže njihov moto “semel scout semper scout”, ‘jednom skaut, zauvijek skaut’

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er