SVIJETVIJESTI

Preko zvučnika na džamiji pozivaju lokalno stanovništvo da ‘izađu i ubijaju’ kršćane: Spaljuju crkve zbog optužbi za bogohuljenje

Preko zvučnika na džamiji pozivaju lokalno stanovništvo da ‘izađu i ubijaju’ kršćane: Spaljuju crkve zbog optužbi za bogohuljenje. Nekoliko skupina napalo je kršćanske zajednice i zapalilo nekoliko crkava u srijedu u gradu Jaranwala, u pakistanskom okrugu Faisalabad, nakon što su dvojica kršćana optužena za oskvrnjivanje Kur’ana.

15 crkvenih zgrada je oskrnavljeno, stotine kršćanskih domova uništeno, a tisuće kršćana su bile prisiljene pobjeći zbog napada, navodi se u izjavi Marije Lozano, voditeljice medija za katoličku humanitarnu grupu Aid to Church in Need International (ACN). Nasilje i razaranje izbili su u Jaranwali nakon što su lokalni kršćani Rocky Masih i Raja Masih optuženi za omalovažavanje Kur’ana, što u Pakistanu predstavlja bogohuljenje, kažnjivo doživotnom zatvorom.

Stotine muslimana napale su kršćansku zajednicu u Jaranwala, očito potaknute emitiranjem islamskih vođa preko zvučnika džamije. Lozano je nadalje potvrdila za CNA da su svjedoci izvijestili da su “poruke iz džamija poslane preko zvučnika pozivale lokalno stanovništvo da ‘izađu i ubijaju’ kršćane”. Rekla je da su napadi izazvali “masovni egzodus”, pri čemu je dosad “2000 kršćana bilo prisiljeno napustiti svoje domove”. Među crkvama koje su opljačkane i spaljene bila je i katolička crkva svetog Pavla, prema bliskoistočnom izvoru vijesti Al Jazeera.

Otac Abid Tanveer, generalni vikar katoličke biskupije Faisalabad i očevidac tekućih napada, rekao je za ACN da su “kršćani jako uplašeni” i da je “toliko ljudi izgubilo svoje stvari, domove, sve. Ne znaju što da rade ili kamo da idu.” Lozano je dodala kako “dolazak vatrogasaca i policije nije razuvjerio napadače, koji su nastavili uništavati imovinu, izbacivati namještaj na ulice i paliti crkve i domove, pozivajući na ubojstvo navodnih bogohulnika”.

Vezani članci

Unatoč velikom razaranju i šoku izazvanom incidentom,” priopćeno je kako “trenutačno nema žrtava među članovima kršćanske zajednice, koji su “čini se uspjeli pobjeći s mjesta događaja jer su bili unaprijed upozoreni”.

Dokumentirajući razaranje u srijedu, vođa protestantske crkve u Pakistanu, biskup Azad Marshall, opisao je kršćansku zajednicu u Jaranwali kao “duboko povrijeđenu i potresenu”. “Crkvena zgrada gori dok tipkam ovu poruku”, napisao je Marshall. “Biblije su oskrnavljene, a kršćani su mučeni i maltretirani jer su lažno optuženi za kršenje Kur’ana.”

Zakoni o bogohuljenju raspiruju antikršćansku mržnju

Napadi u Jaranwali dolaze nakon usvajanja novih zakona o bogohuljenju u Pakistanu. Sadašnji pakistanski zakoni o bogohuljenju nalažu doživotni zatvor za oskvrnjivanje ili vrijeđanje Kur’ana, dok je kazna za oskvrnjivanje imena Muhameda ili drugih muslimanskih proroka smrt. Zakon o kaznenim zakonima (amandman) iz 2023., koji su usvojila oba doma pakistanskog parlamenta, ali još nije potpisan, dodatno bi povećao kaznu.

Nakon usvajanja novih zakona o bogohuljenju, Mervyn Thomas, predsjednik CSW-a, upozorio je da postoji “neosporan dokaz kako je postojeći zakon o bogohuljenju rezultirao izvansudskim ubojstvima i nebrojenim incidentima mafijaškog nasilja na temelju lažnih optužbi.” “Postrožavanje zakona o bogohuljenju moglo bi dodatno zapaliti situaciju i suprotno je od onoga što je potrebno”, rekao je Thomas u svojoj izjavi.

Usred napada u Jaranwala, policija je podnijela prijave protiv dvojice kršćanskih stanovnika, Rockyja Masiha i Raje Masiha, zbog navodnog kršenja pakistanskih zakona o bogohuljenju.

Nekoliko pakistanskih zakona protiv bogohuljenja naišlo je na međunarodnu osudu i optuženi su za povećanje progona i ciljanja kršćana i drugih manjinskih zajednica, uključujući šiitske muslimane. “Iako su polovica žrtava muslimani, zakoni o bogohuljenju nesrazmjerno viktimiziraju vjerske manjine, a opetovane studije su pokazale da se koriste kao sredstvo zastrašivanja ili izravnavanja računa u privatnim sporovima”, Paul Marshall, voditelj akcije za Južnu i Jugoistočnu Aziju Tim Instituta za vjersku slobodu, rekao je za CNA nakon usvajanja novih zakona o bogohuljenju.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er