PAPA FRANJO

Papa Franjo: Svi mladi zaslužuju jednake prilike za posao

Primivši u audijenciju članove Talijanske udruge ustanova za stručno osposobljavanje i Nacionalne konfederacije za profesionalno osposobljavanje i usavršavanje papa Franjo je ohrabrio njihov rad u svrhu obrazovanja, osobito mladih ljudi koji su često nedovoljno plaćeni i izloženi degradaciji.

Upozorio je na tehnofobiju i tehnokraciju, ‘iskušenja’ koja treba odbaciti: Tehnika bez ljudskosti postaje dvosmislena. Obrazovanje treba pružiti sredstva za razlučivanje između ponude posla i izrabljivanja

Mladi ljudi, krhki, nedovoljno plaćeni, neki na rubu društva, za koje je potrebno promicati zakonodavstvo koje podupire njihovo društveno priznanje; osposobljavanje, neizostavna obveza za stvaranje budućnosti, koje treba biti sve kreativnije protiv rizika “tehnofobije” i “tehnokracije”; struka, temeljni vidik života, čijoj smo sve većoj “degradaciji” svjedoci jer se sve više tumači u odnosu na profit, a ne kao izraz vlastitog dostojanstva i prinosa općem dobru. Od tih je misli papa Franjo razvio govor kojim se obratio članovima Talijanske udruge ustanova za stručno osposobljavanje (FORMA), i Nacionalne konfederacije za profesionalno osposobljavanje i usavršavanje (Confap) osnovanih prije dvadeset i pet godina prva, a prije pedeset godina druga, u svrhu osposobljavanja koje ne prenosi samo tehničke vještine, nego i vrijednosti solidarnosti, socijalne pravde i poštovanja ljudskoga dostojanstva.

‘Hvala’ je riječ koju je Papa nekoliko puta ponovio podučavateljima, odgojiteljima i mladima iz cijele Italije koji su se danas, 3. svibnja okupili u Dvorani Pavla VI. u Vatikanu. Nazočan je bio i talijanski ministar obrazovanja i zasluga Giuseppe Valditara.

Hvala vam jer je vaše služenje, nadahnuto socijalnim naukom Crkve, iznimno važan prinos za društvo u kojemu živimo.

Doista, svakodnevno zauzimanje FORMA-e i CONFAP-a izraz je bogate i raznolike duhovnosti raznih redovničkih instituta, koji u svojoj karizmi imaju služenje mladima kroz stručno usavršavanje – napomenuo je papa Franjo te istaknuo kako je prije svega riječ o cjelovitom prijedlogu osposobljavanja koji se ne zaustavlja samo na kvaliteti sredstava i na poučavanju, nego također posvećuje posebnu brigu i pozornost osobito prema mladima koji se nalaze na rubu društvenog i crkvenog života.

Upravo se na mlade ljude, na – kako je rekao – jednu od najkrhkijih kategorija našega vremena usredotočio Sveti Otac. Mnogo ih je bilo danas u dvorani, i gledajući ih, uvijek pune talenata i potencijala, ali i tako ranjive, izrazio je zabrinutost zbog nekih društvenih izbora koji ih izlažu vjetrovima raspršenosti i degradacije.

Mnogi mladi ljudi, naime, napuštaju svoje područje podrijetla kako bi zaposlenje potražili negdje drugdje, često ne nalazeći mogućnosti koje odgovaraju njihovim snovima; neki namjeravaju raditi, ali se moraju zadovoljiti nesigurnim i nedovoljno plaćenim ugovorima; neki pak, u ovom kontekstu društvene krhkosti i izrabljivanja, žive u nezadovoljstvu i daju otkaz na poslu.

S obzirom na takve situacije, Papa je potaknuo na svijest o tomu da je obrazovna i odgojna zapuštenost tragedija. Dobro poslušajte, to je tragedija – ponovio je, te istaknuo da je potrebno zakonodavstvo koje podupire društveno priznanje mladih. Međutim, još je važnije – dodao je – uspostaviti smjenu generacija gdje su vještine onih koji odlaze u službi onih koji ulaze na tržište rada, javlja Vatican News.

Neka odrasli dijele snove i želje mladih, neka ih uvedu, podupiru i ohrabruju bez osuđivanja.

Nemojte nikoga izgubiti iz vida – potaknuo je rimski biskup. Budite pažljivi prema mladima, vodite brigu o onima koji nisu imali prilike ili koji dolaze iz nepovoljnih društvenih situacija. Nisu svi dobili prijeko potrebnu potporu obitelji i kršćanske zajednice – primijetio je – stoga trebamo preuzeti odgovornost za to, jer nikoga se ne smije otjerati, posebno najsiromašnije i marginalizirane, kojima prijete ozbiljni oblici isključenosti, među kojima su i migranti.

Oni koji se osjećaju odbačenima mogu završiti u ljudski ponižavajućim oblicima društvenih teškoća, a to ne smijemo prihvatiti!

Stoga je potrebno stalno, kreativno i uvijek ažurirano usavršavanje zbog sve slojevitijih transformacija rada, kao i zbog novih tehnologija i umjetne inteligencije – napomenuo je Papa te istaknuo dvije kušnje. S jedne je strane tehnofobija, to jest strah od tehnologije koji dovodi do njezina odbacivanja; a s druge tehnokracija, odnosno iluzija da tehnologija može riješiti sve probleme. Naprotiv, riječ je o ulaganju resursa i energije, te istodobno o zauzimanju oko vraćanja dostojanstva nekim poslovima, posebice manualnima, koji su još i danas društveno slabo priznati.

Valjano stručno osposobljavanje lijek je za napuštanje školovanja i odgovor na potražnju za radom u različitim sektorima gospodarstva.

Međutim, sve se to ne može improvizirati. Potrebna je veza s obiteljima, kao u bilo kojoj vrsti obrazovnog iskustva; i potreban je zdrav i učinkovit odnos s poduzećima koja su voljna zaposliti mlade ljude – upozorio je Papa. Tehnika bez ljudskosti postaje dvosmislena, riskantna i nije istinski ljudska, nije istinski formativna. Osposobljavanje treba mladim ljudima pružiti sredstva za razlučivanje između ponude posla i oblika izrabljivanja – istaknuo je Sveti Otac.

Treća je preporuka pape Franje ‘struka’. Ona nas ‘definira’. Koji posao radiš?, pitamo osobu koju želimo upoznati. Druge upoznajemo kroz njihov rad. Rad je temeljni vidik našeg života i našeg poziva – ponovio je. Međutim, danas smo svjedoci „degradacije“ samog smisla rada, koji se sve više tumači u odnosu na zaradu, a ne kao izraz vlastitoga dostojanstva i prinos općem dobru. Stoga je važno da tijek formacije služi općem rastu osobe, u njezinoj duhovnoj, kulturnoj i radnoj dimenziji – istaknuo je papa Franjo.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er