CRKVAPAPA FRANJO

Papa prihvatio je ostavku poljskog nadbiskupa Andrzeja Dzięge

Papa Franjo prihvatio je ostavku poljskog nadbiskupa Andrzeja Dzięge, koji se suočio s optužbama da je ignorirao slučajeve zlostavljanja u Poljskoj.

Ni Apostolska nuncijatura Poljske, koja je 24. veljače objavila ostavku, ni Tiskovni ured Svete Stolice nisu naveli razlog za Dzięginu ostavku. 71-godišnji prelat, koji je vodio nadbiskupiju Szczecin-Kamien od 2009. godine, neće navršiti 75 godina, dob u kojoj kanonsko pravo zahtijeva od biskupa da papi podnese ostavku, sve do 2027. godine piše CNA.

Dzięga je 24. veljače objavio pismo ostavke na dvije stranice u kojem se ispričao svojoj “braći svećenicima”, rekavši, “ako su moje slabosti, uključujući nepotpuno razumijevanje specifičnih okolnosti, a ponekad čak i moj obični ljudski umor postali uzrok vaše tjeskobe , Žao mi je.”

Biskup Zbigniew Zielinski (59), koji je postao biskup Biskupije Koszalin-Kołobrzeg u veljači 2023., imenovan je apostolskim upraviteljem nadbiskupije Szczecin-Kamien, koja se nalazi u sjeverozapadnom dijelu zemlje, objavila je nuncijatura. Prema izvješću poljske katoličke novine Więź iz 2021., nuncijatura je primila četiri prijave, od tri različite osobe, u kojima se navodi da je Dzięga zataškavao slučajeve seksualnog zlostavljanja.

U izvješću se navodi da su pritužbe podnesene nakon objave motu propria pape Franje iz 2019. Vos Estis Lux Mundi, kojim su uspostavljene nove norme za postupanje u slučajevima seksualnog zlostavljanja. Godine 2021. poljska televizijska mreža TVN24 emitirala je dokumentarac u kojem se navodi da je Dziega još 1995. znao za optužbe protiv oca Andrzeja Dymera o zlostavljanju, ali nije ništa poduzeo. Prema poljskim medijima, Dymera je 2008. godine osudio crkveni sud za seksualno zlostavljanje maloljetnica. Dymer se žalio, ali je umro 2021. prije nego što je žalba donesena.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er