EUROPAVIJESTI

EU kaže da države članice mogu zabraniti vjerske simbole na javnim radnim mjestima

Nova presuda Suda EU dopušta državama članicama da zabrane nošenje vjerskih simbola ili odjeće zaposlenicima u javnim institucijama.

Slučaj se bavio pitanjima oko muslimanske zaposlenice koja nosi maramu, no odluka suda EU-a će prekriti sve vjerske simbole svih vjera. Prema priopćenju suda EU-a, slučaj se vrtio oko službenice općine Ans u Belgiji kojoj je zabranjeno nošenje marame na svom radnom mjestu. U izvješću se navodi da je neimenovana žena obnašala dužnost pročelnice svog odjela i nije dolazila u kontakt s korisnicima javne usluge. Od tada je općina izmijenila svoje uvjete zapošljavanja i zahtijeva od svojih zaposlenika da poštuju “strogu neutralnost”. To znači da je zabranjen svaki oblik prozelitizma ili djelovanja koje se tako tumači, kao i nošenje bilo kakvih “otvorenih znakova ideološke ili vjerske pripadnosti”.

Pravila vrijede za sve zaposlenike općine, bili oni u kontaktu s javnošću ili ne. Zaposlenica je iznijela stvar na sud u nadi da će EU proglasiti da je njezina vjerska sloboda povrijeđena. Sud EU-a je, međutim, branio pravo općine da podržava politiku stroge neutralnosti, navodeći da se traženje države za potpuno neutralnim administrativnim okruženjem “može smatrati objektivno opravdanim legitimnim ciljem”. Međutim, sud je dalje primijetio da je odluka javne uprave da dopusti ili zabrani nošenje vjerskih simbola “jednako opravdana”.

U izvješću se navodi: „Jednako je opravdan drugi izbor javne uprave u korist politike koja dopušta, na općenit i neselektivan način, nošenje vidljivih znakova uvjerenja – posebno filozofskih ili vjerskih – uključujući u kontaktima s korisnicima, ili zabranjuje nošenje takvih znakovi ograničeni na situacije koje uključuju takve kontakte.” Sud je ostavio diskreciju o politici neutralnosti uglavnom u rukama svake države članice da osmisli politiku neutralnosti koju želi promicati na radnom mjestu. Upozoreno je, međutim, da se objektivnosti mora težiti na “dosljedan i sustavan” način, kako bi se izbjegla diskriminacija. Također je predložio da se usvojene mjere ograniče samo na ono što je “strogo neophodno”, piše portal Aleteia.

Novi zakon otvorio je vrata općinama i javnim ustanovama da zaposlenicima zabrane nošenje svih oblika vjerskih obilježja. Za kršćane to može značiti da se križevi moraju ukloniti. Međutim, baš kao kad je Vrhovni sud SAD-a poništio Dobbsa i vratio pitanje pobačaja pojedinim državama, pojedine države članice EU-a slobodne su postaviti vlastitu politiku vjerske neutralnosti na radnom mjestu.

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er