CRKVAEUROPA

Sve više vjernika u Belgiji traži brisanje iz matičnih knjiga krštenih – razlog?

Novo godišnje izvješće objavljeno 30. studenog zabilježilo je pad vjernika u Belgiji, budući da sve više katolika traži brisanje iz matičnih knjiga krštenih. Brojke pokazuju porast od gotovo 300% u ” poništavanju krštenja” od 2019.

Brojke koje je objavio The Pillar pokazuju 5 237 zahtjeva za izmjene matičnih knjiga krštenih u 2021. godini, što je gotovo tri puta više od 1 800 zahtjeva u 2019. godini. Valja napomenuti da Katolička crkva ne priznaje niti dopušta “dekrštenje”. Katoličko krštenje je sakrament, nepovratni čin koji Katekizam Katoličke Crkve smatra prenošenjem “neizbrisivog duhovnog znaka”, koji identificira osobu koja pripada Kristu, piše Aleteia.

Naravno, iako ne možete poništiti krštenje, možete posustati u svojoj vjeri i napustiti župu. Zamolbe koje su podnesene ipak se bilježe u maticama krštenih. Izvješće je također sadržavalo neke brojke koje pokazuju nagli pad posjećenosti mise. Manje od 17 000 pohađalo je misu u prosjeku nedjeljom 2021., što je pad u odnosu na više od 241 000 u 2019. U međuvremenu je zabilježena posjećenost božićne mise na nešto više od 347 000 u 2021. To je pad u odnosu na preko 551 000 u 2019. Procijenjeno je da samo 2,5 % od 6,7 milijuna katolika u Belgiji prisustvovalo je nedjeljnoj misi 2021.

Slični su padovi također viđeni u drugim sakramentima. Utvrđeno je da su prve pričesti, krizme, katolička vjenčanja i pogrebi u padu 2021. u usporedbi s 2019. U izvješću je, međutim, navedeno da bi brojke iz 2021. mogle biti takve zbog pandemije COVID-19. Iako je izvješće sugeriralo da bi zabilježeni pad katoličkih običaja u Belgiji mogao biti posljedica stajališta Crkve o homoseksualnim brakovima, nije moglo točno odrediti zašto toliko mnogo Belgijanaca odlazi iz Crkve.

Studija je primijetila da problemi između Crkve i LGBT zajednice dobivaju veliku pozornost u nacionalnim medijima. Belgijsko izvješće dolazi nakon drugog u kojem je utvrđeno da su kršćani u Ujedinjenom Kraljevstvu izgubili svoj status većinske religije po prvi put od uspostave Engleske Crkve.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er