CRKVAEUROPA

Manjak svećenika: Irska počinje s laičkom pogrebnom službom, službenici bi čak mogli i dijeliti pričest

Sa samo 44 svećenika koji brinu o potrebama 85 crkvi, katolici laici se obučavaju za održavanje pogrebnih službi kako bi pomogli preopterećenom svećenstvu.

Manjak katoličkih svećenika u Irskoj tjera Crkvu na uvođenje novih praksi. Nedavno je biskupija Clogher uvela novu službu pogreba u kojoj će službenici pogreba laici imati zadatak preuzeti uloge koje tradicionalno obavljaju svećenici. Očekuje se da će ovaj potez pomoći u smanjenju opterećenja preopterećenih svećenika. Novu laičku pogrebnu službu pokrenuo je biskup Larry Duffy koji je u pastoralnom pismu napisao da je to dio plana da se odmakne od modela koji ovisi o svećenstvu.

U pismu se dalje napominje da taj potez neće umanjiti usluge koje se nude obiteljima u vrijeme smrti, ali ga je nazvao “jačanjem predanosti lokalne župe da prati ljude u tako teškom i osjetljivom trenutku”. Prva skupina od 40 službenika laika obučena je u biskupiji Clogher, gdje će voditi “pogrebne službe” u 12 župa. Očito ove službe neće biti misa. Biskup je napisao da je već bilo zahtjeva iz nekoliko drugih župa unutar biskupije da sudjeluju u misiji, napominjući da će buduće ministre trebati imenovati njihova župa. Sljedeća skupina službenika pogreba laika mogla bi započeti obuku već u proljeće 2024. Obuka novih ministara, međutim, uvelike će ovisiti o uspjehu novog programa.

Tradicionalni katolički pogrebi uključuju misu koju može slaviti samo katolički svećenik. Umjesto toga, službenici laici mogu čitati iz Svetih pisama i moliti se pokraj groba. Oni ne mogu slaviti misu, pa stoga takve pogrebne službe neće moći slaviti misu, iako bi službenici mogli biti delegirani da dijele pričest, piše Aleteia

Vezani članci

Biskup Donal McKeown, iz biskupije Derry, prethodno je upozorio da pojedinačne mise po sprovodu uskoro više neće biti norma u Irskoj. Manjak katoličkih svećenika u Irskoj pogodio je gotovo sve irske župe, gdje u cijeloj zemlji djeluje samo oko 2100 svećenika. Dok se 2.100 svećenika čini kao dobar broj, brojka postaje nedovoljna kada se uzme u obzir njihov zadatak brinuti se za oko 3,5 milijuna katolika u Irskoj. Nadalje, od tih 2100 svećenika, njih 547 je u dobi od 15 godina do obvezne mirovine, 75, a oko 300 svećenika nastavlja raditi nakon dobi za mirovinu, jer nema sjemeništaraca spremnih da popune njihova mjesta.

Irish Independent primijetio je da postoji samo jedan sjemeništarac u cijeloj Irskoj za kojeg se očekuje da će biti zaređen za svećenika u sljedećih sedam godina. U Biskupiji Clogher, gdje ima 37 župa i 85 crkava, samo su 44 svećenika i dva đakona. To znači da mnogi svećenici imaju više nego dvostruku dužnost, putujući u više crkava svaki tjedan kako bi slavili nedjeljnu liturgiju. Uvođenje laičke službe sprovoda bit će blagodat za ove preopterećene svećenike. Biskup Duffy je upozorio da bi biskupija Colgher mogla imati manje od 10 svećenika do 2043. godine, ako ne počne pristizati više zvanja.

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er