CRKVAVIJESTI

Biskup iz Engleske upozorava : Njemački “Sinodalni put” vodi do “de facto raskola”

Engleski biskup Philip Egan iz Portsmoutha poziva papu Franju da “intervenira” u sinodalni put njemačkih biskupa “prije nego što bude prekasno”. Sinodalni put predlaže pastoralna rješenja o pitanjima koja se odnose na seksualni moral, svećenički celibat i ulogu žena koje odstupaju od katoličkog učenja.

“Rim bi trebao intervenirati prije nego što bude prekasno”, tweetao je Egan 14. ožujka. “Ispravno je rješavati goruće probleme, ali u isto vrijeme Rim bi trebao ponovno potvrditi doktrinarne parametre, inzistirajući da njemački katolici ipak fokusiraju na službu i poslanje Crkve.”

Biskup je u intervjuu za Catholic News Agency 17. ožujka rekao da se boji da će “Sinodalni put” dovesti do “de facto raskola” njemačkih biskupa od Katoličke crkve.

„Brinem se da smo vrlo blizu točke u kojem nema povratka – kada će biskupi i vjernici promicati pozicije u suprotnosti sa sveopćim učiteljstvom i disciplinom Crkve, poput zaređivanja žena, međusobnog pričešćivanja itd.”, rekao je.

“To će dovesti do de facto raskola koji će biti vrlo teško (i teološki složeno) popraviti”, dodao je.

Na pitanje novinara- poziva li Vatikan da u potpunosti zaustavi sinodalni put, Egan je odgovorio: “Krajnje oružje koje nam stoji na raspolaganju bi naravno bilo da Rim zatraži od njemačkih biskupa da ga zaustave. Nisam siguran da bi oni poslušali.”

„Papa sam treba intervenirati dajući autoritativno učenje: to i jest uloga Petrove službe. Također bi trebao pozvati njemačke biskupe u Rim i jasnije im odrediti odgovarajuću metodologiju”, dodao je.

Katolički čelnici u Njemačkoj, međutim, već su dobili uputu od pape Franje i čini se da je uglavnom ignoriraju. Godine 2019. papa je njemačkim biskupima poslao pismo na 30 stranica koje se odnosi na sinodalni put, u kojem je ukazao na doktrinarne točke koje treba uzeti u obzir tijekom postupka. Prema izvorima upoznatima s pismom, Papa je pozvao biskupe da traže jedinstvo s Univerzalnom crkvom i da ne napuštaju katolički put. Iste je godine kardinal Marc Ouellet iz vatikanske Kongregacije za biskupe upozorio njemačke biskupe da njihovi planovi “nisu ekleziološko valjani”.

Kardinal Rainer Woelki, nadbiskup u Kölnu, upozorio je 2019. da bi sinodalni put mogao dovesti do „raskola unutar Crkve u Njemačkoj“ do te mjere da postane „njemačka nacionalna crkva“.

Njemački biskupi već su naznačili da ne traže od Rima moralne smjernice o, po njima, važnim pitanjima. Kad je Kongregacija za nauk vjere ovog tjedna najavila da Katolička crkva ne može blagoslivljati homoseksualne veze jer Bog “ne blagoslivlja i ne može blagosloviti grijeh”, biskup iz Limburga Georg Bätzing, koji predsjeda Njemačkom biskupskom konferencijom, rekao je da “nije sretan”, sugerirajući kako Crkva u Njemačkoj neće slijediti nauk.

“To daje dojam da se teološka rasprava, o kojoj se trenutno raspravlja u raznim dijelovima sveopće Crkve, pa tako i ovdje u Njemačkoj, mora završiti što je brže moguće”, izjavio je, te dodao da to uopće nije moguće “jer je rasprava na mnogim mjestima intenzivna i s dobrim argumentima, a teološka ispitivanja o pastoralnoj praksi danas jednostavno ne mogu biti maknuta snagom jedne autoritativne riječju.”

www.medjugorje-news.com

Izvor
quovadiscroatia

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er