VJERA I DUHOVNOST

Na ovih 10 načina proslavite Gospin mjesec, svibanj

Listopad je mjesec krunice, studeni je mjesec molitve za vjerne mrtve. U lipnju uranjamo u ocean milosrđa Presvetog Srca Isusova. U srpnju slavimo i štujemo Predragocjenu Krv Isusovu, cijenu našeg spasenja. Svibanj je Marijin mjesec.

Marija je Kći Boga Oca, Majka Boga Sina i Otajstvena Zaručnica Duha Svetoga, Kraljica anđela, svetaca, neba i zemlje. Sv. Ljudevit Montfortski nazvao ju je Kraljicom svih srdaca i Božjim remek-djelom stvaranja.

Sveci opisuju veličanstvo Blažene Djevice Marije moćnim, nadahnutim i često pjesničkim izrazima.

Koji bi mogli biti neki od načina na koje možemo pokazati svoju ljubav i pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji u njezinu mjesecu, Marijinu mjesecu?

Vezani članci
 1. Posveta

Prvo što bismo trebali učiniti svakog jutra je molitva – molitva posvete Isusu po Bezgrješnom Srcu Marijinu. Počnite dan s Marijom! Sv. Majka Tereza je rekla, potaknuta velikom ljubavlju za Mariju:

„Marijo, daj mi svoje srce: tako lijepo, tako čisto, tako bezgrješno, svoje Srce tako puno ljubavi i poniznosti, kako bih mogla primati Isusa u Kruhu Života i ljubiti Ga onako kako ga ti ljubiš, i služiti Mu u uznemirujućem liku siromaha.”

 1. Anđeoski pozdrav / Kraljice Neba

Ova se molitva obično moli u podne, ali može se moliti bilo kada. Zašto je ne moliti triput dnevno: u devet ujutro, u podne, i u 18 sati? Tako ćemo svetom i slatkom prisutnošću Marijinom posvećivati jutarnje, poslijepodnevne i večernje sate. 

Ove marijanske molitve podsjećaju na Marijinu ključnu ulogu u otajstvima našeg spasenja: Utjelovljenje, Muku, smrt i Uskrsnuće našega Gospodina i Spasitelja Isusa Krista! Arški župnik, sv. Ivan Vianney podsjeća nas na Marijinu stalnu prisutnost i djelovanje u našim životima:

„Marija će se moći odmarati tek poslije Posljednjeg suda. Od sada pa do tada je prezaposlena oko svoje djece. Služiti Kraljici neba jest ondje vladati, a živjeti pod njezinom vlašću je više nego vladati.”

 1. Posvetite svoj dom i obitelj Bezgrješnom Srcu Marijinu

Pripremite se za posvetu devetnicom krunice i molitvama, a onda neka svećenik blagoslovi sliku Bezgrješnog Srca, kao i dom i članove obitelji. Iz tog blagoslova i posvete Bog Otac će izliti bujicu blagoslova na vas i svakog člana vaše obitelji.

 1. Posvetite sebe

Prođite kroz formalni proces posvete svog cijelog bića Isusu po Mariji. Možete odabrati različite oblike: od sv. Maksimilijana Kolbea, sv. Ljudevita Montfortskog, ili pak jedan suvremeni oblik, što ga je sastavio o. Michael Gaitely –  33 Days to Morning Glory (“33 dana do jutarnje slave”). Ova bi posveta mogla dramatično promijeniti cijeli vaš život.

Ako ste to već prije učinili, možete svake godine obnoviti posvetu i ući dublje u beskrajnu riznicu ljubavi Božje koju nam donosi Marijin zagovor! Marija može utjecati na nas na načine koje ne možemo ni zamisliti. Sv. Ljudevit Montfortski nas podsjeća:

„Bog je dao moć nad svojim jedinorođenim Sinom, a dao je i moć nad svojom djecom – ne samo u onome što se tiče tijela, što nije veoma važno, nego i u onome što se tiče duše.”

 1. Nasljedujte Mariju

Ako doista volimo nekoga, onda ih želimo bolje upoznati, bliže ih slijediti, ali i nasljedovati njihove dobre osobine, koje nazivamo krjepostima. Sv. Ljudevit Montfortski u svom klasiku “Rasprava o pravoj pobožnosti prema Djevici Mariji” nam daje popis deset glavnih Marijinih vrlina. Nasljedujte ih i bit ćete na pravom putu do svetosti:

 • njezina duboka poniznost
 • živa vjera
 • slijepa poslušnost
 • neprestana molitva
 • stalno samoporicanje
 • savršena čistoća
 • žarka ljubav
 • herojska strpljivost
 • anđeoska dobrota
 • rajska mudrost

Sv. Ljudevit nas uči: „Najveći sveci, oni najbogatiji milošću i krjepošću bit će najrevniji u molitvi Blaženoj Djevici, ugledajući se na nju kao na savršeni uzor nasljedovanja i moćnu pomoćnicu.”

 1. Iskušenja? Zovite Mariju

Naš život je borbena zona, sve do smrti! Ne bismo se smjeli sami boriti protiv đavla, puti i svijeta. Usred iskušenja, kad se sve čini izgubljenim, zovite Sveto Ime Marijino, molite Zdravo Marijo! Ako budete tako činili, paklene će sile biti savladane.

Marija je „general u vojsci”. Na njezinu zapovijed neprijatelji – zli duhovi – bježe, nestaju i poraženi su! Sv. Franjo Saleški bio je u iskušenju da očajava, i molitvom Mariji „Sjeti se” (pripisujemo je sv. Bernardu) savladao je iskušenje.

Sv. Antun Marija Claret bio je u velikoj napasti da se preda u napasti protiv čistoće. Po njegovim žarkim molitvama Mariji đavao nečistoće je istjeran, i mladi Antun dobio je posebne milosti da živi čistoću, osnuje crkveni red, stalno propovijeda i da napiše velik broj knjiga, koje su donijele mnogo dobra. Kako je ustvrdio sv. Bonaventura: „Ljudi se ne boje moćne neprijateljske vojske kao što se paklene sile boje Marijina imena i zaštite.”

 1. Marija i liturgijska godina

Upoznajte Marijinu moćnu prisutnost u Mističnom Tijelu Kristovu – Crkvi. Naročito upoznajte Marijinu prisutnost u liturgijskoj godini – u svetoj misi. Svrha svete mise je slaviti i štovati Boga Oca po prikazanju Boga Sina i po moći Duha Svetoga, no Marija ima posebno mjesto u liturgijskoj godini.

Marija je Majka Božja, Majka Crkve, i ona je naša Majka u redu milosti! Pročitajte i pozorno razmatrajte apostolsko pismo pape Pavla VI. Marialis Cultus, u kojem on objašnjava Marijinu prisutnost u liturgijskom kalendaru. Radi se o duhovnom remek-djelu. Obvezno pročitajte!

 1. Čitajte o Mariji

Za dobro formiranu i cjelovitu mariologiju trebali bismo kultivirati i doktrinu i pobožnost. Doktrina bez pobožnosti može biti suha i prazna, a pobožnost bez doktrine može lako prijeći u puki sentimentalizam!

Zašto ne pročitati apostolsko pismo sv. Ivana Pavla II. Blažena Djevica Marija i krunica? Taj dragulj duhovnosti kombinira solidnu mariologiju s nježnom ljubavlju i pobožnošću prema Mariji. Ovaj sveti Papa potiče sav svijet da razmatra Isusovo lice kroz Marijine oči i srce. Marija je najbrži, najkraći i najučinkovitiji put do Isusa.

 1. Marijin apostol

Postanite revni i strastveni Marijin apostol. Jedan od najpoznatijih suvremenih marijanskih svetaca je sv. Maksimilijan Kolbe. Njegova ljubav prema Mariji bila je neizmjerna. Jedna od apostolskih metoda koje je koristio bilo je širenje pobožnosti prema Bezgrješnoj uz pomoć Čudotvorne medaljice (Medaljice Bezgrješnog začeća).

Kad god je bio u prilici, sv. Maksimilijan bi besplatno davao medaljice. Nazivao ih je „srebrnim mecima”. Zatim bi objasnio marijansko, katehetsko značenje te „eksplozivne” medaljice. Naziva je se „Čudotvornom” iz jednostavnog razloga što su se mnoga čuda dogodila onima koji su je nosili s velikom vjerom i ljubavlju te povjerenjem u Marijin zagovor.

Zašto danas ne postati moderni marijanski apostol, i ići Maksimilijanovim stopama? Taj je veliki marijanski svetac s uvjerenjem ustvrdio:

„Samo Bezgrješna je od Boga dobila obećanje pobjede nad sotonom. Ona traži duše koje će se njoj posve posvetiti, koje će u njezinim rukama postati snažni instrumenti za poraz sotone i širenje Božjeg kraljevstva.”

 1. Krunica

U Fatimi se Gospa šest puta ukazala malim pastirima: Luciji, Jacinti i Franji. U svakom je ukazanju Gospa inzistirala na molitvi krunice.

Sv. Ivan Pavao II. je u svom dokumentu o Blaženoj Djevici Mariji i krunici inzistirao i molio da cijeli svijet moli krunicu za spasenje obitelji i mir u svijetu.

Poznati širitelj molitve krunice, o. Patrick Peyton ovako je to rekao: „Obitelj koja zajedno moli ostaje zajedno” i „Svijet koji moli je svijet mira”. Zašto ne poslušati novog sveca, sv. Ivana Pavla II? Zašto ne poslušati zahtjeve Majke Božje, Gospe Fatimske? Ako to učinimo, obitelj će biti spašena, i doći će mir za kojim ljudsko srce toliko žudi.

www.medjugorje-news.com

Izvor
bitno

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er