VJERA I DUHOVNOST

10 fascinantnih činjenica o sv. Padre Piju

Ovog 2. svibnja obilježava se 25 godina od kada je papa Ivan Pavao II. proglasio blaženim Padre Pija iz Pietrelcine (1887.-1968.). I u čast ove prigode, evo nekoliko zanimljivih činjenica o franjevačkom fratru koje pokazuju kakav je on doista izvanredan svetac:

Svetac sa stigmama

Padre Pio je poznat po tome što je imao stigme, rane slične Kristovim na rukama, nogama i boku. Taj je fenomen započeo 1918. i nastavio se sve do njegove smrti 1968. Stigme odražavaju duboku pobožnost Kristovoj muci i ostale su s njim sve do njegove smrti.

Mistični savjetnik i mudri ispovjednik

Fratar kapucin posjedovao je izvanrednu sposobnost da ponudi duhovno vodstvo i savjet onima koji su tražili njegovu pomoć. Bezbrojni pojedinci, iz svih društvenih slojeva, tražili su njegovu mudrost i dobili utjehu i vodstvo u svojim životima. A Pio bi posvetio i do 17 sati dnevno služenju sakramenta pomirenja.

Dar bilokacije

Postoje brojni izvještaji o Padre Piju, ili “letećem redovniku”, koji je bio na dva mjesta istovremeno, što je fenomen poznat kao bilokacija. Na primjer, dok je bio u Italiji tijekom Drugog svjetskog rata, saveznički piloti izvijestili su da su ga vidjeli na nebu iznad Njemačke, štiteći gradić San Giovanni Rotondo od savezničkih bombardera.

Molitveni život

Padre Pio bio je duboko predan molitvi, provodeći svaki dan nekoliko sati u intimnom razgovoru s Bogom. Njegova predanost molitvi poslužila je kao snažan primjer važnosti njegovanja osobnog odnosa s božanskim. Bio je poznat po tome što je često izjavljivao: “Ja sam samo siromašan fratar koji moli.”

Čudesna ozdravljenja

Mnogi ljudi tvrde da su doživjeli tjelesna i duhovna ozdravljenja po zagovoru Padre Pija. Na primjer, postoje brojni dokumentirani slučajevi pojedinaca koji su izliječeni od bolesti ili su doživjeli neočekivani oporavak nakon molitve Padre Piju za pomoć.

Smisao za humor

Unatoč svojoj reputaciji pobožnosti, Padre Pio je imao razigranu stranu i bio je poznat po zadirkivanju i šali s onima oko sebe. Njegov smisao za humor zavoljeli su mnogi, time je pokazao da svetost nije nespojiva s radošću i smijehom.

Jezična barijera

Iako je Padre Pio govorio samo talijanski i latinski te malo francuski, mogao je donekle komunicirati s posjetiteljima iz cijelog svijeta. Postoje izvještaji o tome kako je razumio i reagirao na ljude koji govore jezike koje nikada nije učio, što je fenomen koji se pripisuje moći božanske komunikacije ili, kako je kardinal Tobin podijelio, “daru čitanja duša”.

Povezanost s prirodom

Životinje su bile privržene Padre Piju, a postoje mnoge priče o pticama i drugim stvorenjima koja su se okupljala oko njega tijekom njegovih misa na otvorenom. Ta povezanost s prirodom odražavala je njegovo duboko cijenjenje Božjeg stvorenja i dodala dašak vedrine njegovim duhovnim okupljanjima.

Manifestacije čuda

Život Padre Pija obilježen je brojnim čudesnim događajima, od umnažanja hrane do ranije spomenute bilokacije. Ta su čuda služila kao znakovi Božje prisutnosti i moći u njegovom životu, nadahnjujući vjeru i odanost u onima koji su im svjedočili.

Ikona vjere

Prepoznatljiv izgled Padre Pija, obilježen njegovom bradom i kapucinskom odjećom, učinio ga je trajnim simbolom vjere i odanosti za katolike diljem svijeta. Njegova slika nastavlja nadahnjivati vjernike da prodube svoj odnos s Bogom i žive živote svetosti i služenja.

www.medjugorje-news.com

Izvor
aleteia

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er