VJERA I DUHOVNOST

Zašto se Oče naš zove i Gospodnja molitva – što je ispravnije?

Oba naslova se koriste za označavanje iste molitve. Naslov “Očenaš” obično se koristi za isticanje autora molitve. Ovisno o lokalnoj kršćanskoj tradiciji, neki kršćani radije koriste naslov “Oče naš”, dok drugi gotovo isključivo koriste “Molitva Gospodnja”.

Zapravo, ponekad kršćanin koji koristi samo “Oče naš” može biti zbunjen kada čuje “Očenaš” da se koristi kao naslov. Većina katoličkih molitvenika molitvu naziva “Oče naš” ili “Pater noster” na latinskom, dok Biblija obično ima zaglavlje u kojem stoji “Molitva Gospodnja”. Oba se naslova odnose na istu molitvu, ali se “Očenaš” često smatra naslovom koji ističe autorstvo molitve.

Isus je Gospodin

Katekizam Katoličke Crkve objašnjava izbor riječi za ovaj naslov u dijelu o molitvi: Tradicionalni izraz “Očenaš” – oratio Dominica – znači da molitvu Oče naš uči i daje nam Gospodin Isus. Molitva koja nam dolazi od Isusa doista je jedinstvena: ona je “od Gospoda”. KKC 2765

Vezani članci

Isus se smatra glavnim autorom ovih riječi dok ih izgovara i poučava svoje učenike, piše Aleteia.

Oče naš također dolazi od Boga Oca

Katekizam, međutim, ističe da je, budući da je Bog zajednica triju osoba, Bog Otac jednako autor Oče naš: S jedne strane, u riječima ove molitve jedinorođeni nam Sin daje riječi koje je Otac dao njemu: on je gospodar naše molitve. S druge strane, kao utjelovljena Riječ, on u svom ljudskom srcu poznaje potrebe svoje ljudske braće i sestara i otkriva nam ih: on je uzor naše molitve. KKC 2765

O ovome je važno razmisliti, budući da je Bog tri u jednom, nikad odvojen, uvijek ujedinjen. Kad god jedna od tri Osobe djeluje, sve su prisutne. Čak se i za Duha Svetoga može reći da je autor molitve Gospodnje. Djelovanje Presvetog Trojstva za nas je veliko otajstvo koje je teško obuhvatiti našim ljudskim mislima. Kako god nazvali molitvu kojoj je Isus poučio svoje učenike, ključno je moliti je u vjeri, moliti se onako kako je Isus namjeravao da se mole njegovi slušatelji. To je njegova molitva, molitva koja daje uzor svim našim molitvama, bilo da su napisane u formuli ili da se mole neposredno.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er