CRKVAVJERA I DUHOVNOST

ŠOKANTNO U Austriji će 350 svećenika „nastaviti blagoslivljati homoseksualne parove“?

U Austriji će 350 svećenika „nastaviti blagoslivljati homoseksualne parove“? Kao što se moglo i očekivati, u Njemačkoj su se pojavile prve reakcije na dokument Kongregacije za nauk vjere, koji je odobrio vladajući papa, u vezi sa zabranom blagoslova istospolnih parova. Dok se reakcije i odgovor njemačkog Sinodalnog puta tek pripremaju, u Austriji su svećenici „Pastorove inicijative“ energično prosvjedovali. Da vidimo kako.

Inicijativa svećenika nastavlja blagoslivljati homoseksualne parove.

Uz naslov „Pozvani na neposluh“, inicijativa austrijskih svećenika je pojasnila u priopćenju za tisak od utorka [16. ožujka] da „nastavlja s blagoslovom istospolnih parova“. Ova je izjava bila reakcija na odgovarajući dekret Vatikana u ponedjeljak.

U dokumentu je Kongregacija za nauk vjere proglasila da se ne može blagosloviti homoseksualne zajednice prema katoličkom učenju. „Mi članovi Inicijative za svećenike duboko smo užasnuti novom rimskom uredbom kojom se želi zabraniti blagoslov ljubavnih parova istog spola“, navodi se u priopćenju.

To je povratak u vremena „koja smo se nadali da ćemo prevladati sa papom Franjom“. Nastavit ćemo – ujedinjeni s mnogim drugima – ne odbijati bilo koji ljubavni par koji zatraži slaviti Božji blagoslov, koji oni svakodnevno doživljavaju, isto tako i u bogoslužju. Stvarnost pokazuje već neko vrijeme, kako se kaže u priopćenju, da „parovi istog spola ujedinjeni u ljubavi mogu jako dobro slaviti Božji blagoslov, uključujući i crkveno. Osnova ove odgovorne prakse je avangardna teologija“.

Inicijativa žestoko prosvjeduje jer se istospolne parove optužuje da nisu dio božanskog plana. „Ovdje se nastoji potkopati stvarnost stvaranjem dogmatizirajućih pretpostavki. Duboko žalimo zbog ovog dekreta kojim se želi oživjeti duh vremena za koja smo se nadali da su prošla i time se dalje proširuje prijelom između rimske birokracije i Crkve koja živi na zemlji“. Pismo Kongregacije za nauk vjere, navodi se u izjavi, pogađa mnoge kršćane te poriče i diskreditira „Isusovu oslobađajuću poruku“.

Pokret katoličkih svećenika i đakona

Inicijativa svećenika je austrijski pokret katoličkih svećenika i đakona rimskog obreda koji podržava „nove putove“ u Crkvi. Prema vlastitim izjavama grupe, njihovi su ciljevi „dinamične župe, provedba suvremene sinodalne strukture u Crkvi i, prije svega, univerzalna crkva koja je vjerodostojna i otvorena, a koja se koncentrira na iskreno služenje ljudima“.

Osnovana u travnju 2006. od strane devet svećenika, inicijativa se danas može pohvaliti s oko 350 članova (svećenika) koji dolazi iz redova Rimokatoličke crkve. Više od tri tisuće laika podržava reformski pokret oko oca Helmuta Schüllera.

www.medjugorje-news.com

Izvor
quovadiscroatia
Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er