PAPA FRANJO

Apel Svetog Oca uslijed stravičnog pokolja u Teksasu

Srce mi je slomljeno zbog pokolja u osnovnoj školi u Teksasu; svi se založimo kako se takve tragedije ne bi više događale, apel je Svetog Oca na općoj opće audijenciji, uslijed krvoprolića koji se dogodio u američkoj Saveznoj državi Teksas, u kojem je, prema dostupnim informacijama, ubijeno najmanje 19 djece i dvoje odraslih.

„Vrijeme je da se kaže ‘dosta je’ bezobzirnoj trgovini oružjem. Svi se založimo kako se takve tragedije ne bi više događale“, naglasio je papa Franjo na kraju današnje opće audijencije, govoreći o tragičnom krvoproliću koji se dogodio u utorak 24. svibnja u osnovnoj školi Robb u Teksasu.

Prema informacijama Associated Press-a, ubijeno je najmanje 19 djece i dvoje odraslih.

Napadač, 18-godišnjak, ubijen je u policijskoj intervenciji. Prije napada ranio je svoju baku koja ga je pokušala zaustaviti.

Ova masovna pucnjava dogodila se tek deset dana nakon što je još jedan mladić napao trgovinu u četvrti u Buffalu u New Yorku. Pokolj u osnovnoj školi Robb najveća je u jednoj američkoj školi otkako je u osnovnoj školi Sandy Hook 2012. ubijeno 26 ljudi, od kojih je 20 bilo djece.

Odgovor američkih biskupa

Uslijed napada, Američka je biskupska konferencija objavila priopćenje. „Previše se pucnjava dogodilo u školama, previše ubijanja nevinih. Naša nas katolička vjera poziva na molitvu za one koji su umrli i da obavijamo tuđe rane, te se pridružujemo molitvama u zajedništvu sa zajednicom u Uvaldeu i nadbiskupom Gustavom García-Sillerom. Dok to činimo, svatko od nas također treba u svojoj duši potražiti načine kako bismo više razumjeli ovu epidemiju zla i nasilja i moliti naše izabrane dužnosnike da nam pomognu poduzeti akciju“.

Nadbiskup Chicaga, kardinal Blase Cupich, osudio je u zakone o posjedovanju vatrenih oružja u izjavi. Kako je rekao, „Moramo plakati i uroniti u bol“, ali potom, kako je rekao, „moramo biti spremni djelovati, suočeni s nečim što se čini nepremostivim očajem“. Primijetio je kako u Americi ima više oružja nego ljudi. Iako to nije uvijek bio slučaj, masovne pucnjave danas su u Americi postala svakodnevna stvarnost. „Pravo na nošenje oružja nikada neće biti važnije od ljudskog života – zaključio je kardinal te dodao – i naša djeca imaju prava. A naši izabrani dužnosnici imaju moralnu dužnost zaštititi ih“.

(Vatican news – ps) 

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button