HRVATSKAVIJESTI

VIDEO Pogledajte svečano otvaranje obnovljenog vodotornja u Vukovaru

Vukovarski vodotoranj, simbol otpora velikosrpskom agresoru i hrvatskog zajedništva u Domovinskom ratu, koji je adaptiran za primanje posjetitelja, svečano se otvara danas, sa početkom u 17:30 sati.

Obnova je bila zahtjevan zadatak. Tijekom Domovinskog rata, vodotoranj je zaprimio 640 izravnih pogodaka granatom i njegova je statika bila narušena.

Vukovarski vodotoranj – kosi toranj

Od svoje je osi nagnut čak 18 centimetara. Ali to mu nije od rata već od gradnje. Tako se naginjao do 80-ih godina prošloga stoljeća i onda stao.

Gradio se od 1964. do 1968. Vodotoranj je u zemlju ukopan najmanje 10 metara. Kad je dovršen, visok 50 metara bio je drugi po veličini vodotoranj na svijetu. U donjem dijelu bio je restoran, a iznad toga dva bazena s vodom.

“Jedan se branitelj svakodnevno penjao i postavljao zastavu. Svaki put kad bi zastava bila pogođena on se opet popeo i opet je postavio. I to je cijelo vrijeme rata tako trajalo”, sjeća se Vladimir Štengl za HRT, nekadašnji gradonačelnik Vukovara koji je i sam do rata radio u gradskom vodovodu.

www.medjugorje-news.com/narod.hr

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er