SVECIVJERA I DUHOVNOST

Sveti Klement Ohridski

Danas slavimo svetog Klementa Ohridskog i drugove. Klement je rođen oko 840. godine, najvjerojatnije u jugozapadnoj Makedoniji. Sa svetima je Ćirilom i Metodom djelovao među Slavenima u Velikoj Moravskoj. Nakon Metodove smrti, njegovi su učenici zbog progona bili prisiljeni pobjeći iz Moravske, pa Klement s drugovima Gorazdom, Naumom, Savom, Angelarijem i drugima odlazi na područje pod vlašću bugarskog cara Borisa I., kojega je priveo kršćanstvu.

Postoje mišljenja da je upravo sveti Klement sastavio pismo ćirilicu, prilagodivši grčka pismena slavenskom izgovoru

Po carevoj zapovijedi Klement kasnije odlazi u Ohrid. Ondje osniva samostan koji postaje svojevrsno sveučilište i rasadnik monaha koji su bili izučeni pisati na slavenskom pismu. Ohrid tada postaje i važno kulturno i misionarsko središte slavenskoga svijeta. Nasljednik cara Borisa imenuje Klementa prvim veličkim biskupom, ali Klement i dalje ostaje duhovno vezan uz Ohrid, gdje je umro na današnji dan 916. godine i gdje je pokopan u crkvi svetog Pantalejmona.

Postoje mišljenja da je upravo sveti Klement sastavio pismo ćirilicu, prilagodivši grčka pismena slavenskom izgovoru. Klement je bio i plodan pisac, napisavši čak četrdeset i dva djela vjerskog sadržaja, među ostalim i “Žitije svetog Metoda” i “Pohvale Ćirilu i Metodu”. Klement je imao i brojne učenike, a po njemu je nazvano i sveučilište u bugarskom glavnom gradu Sofiji.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci
Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er