Uncategorized

Biskup Barron o pjesmi kojom su otvorene Ol u Tokiju: “Opasno je negirati postojanje pakla i zamišljati život bez…”

Olimpijske igre u Tokiju započele su “jednom od najgorih pop pjesama svih vremena”, tako tvrdi pomoćni biskup Los Angelesa Robert Barron koji je u svojem članku za New York Post napravio analizu pjesme Imagine [Zamisli] Johna Lennona u kojem slavni glazbenik mašta o svijetu bez religije, raja i pakla.

Krenuvši od početnih stihova Zamisli da nema raja / lako je ako pokušaš / nema pakla ispod nas, iznad nas samo nebo / zamisli sve ljude kako žive za danas/, biskup Barron je prokomentirao kako ne može zamisliti “ništa gore” od spomenutog opisa.

Negirati raj i pakao, prema biskupovim riječima, znači tvrditi da ne postoji kriterij po kojem bismo mogli smisleno odrediti razliku između dobra i zla, izvan naših subjektivnih mišljenja. Onima koji smatraju drugačije Barron preporučuje da pogledaju u milijune trupala 20. stoljeća koje su nagomilali ljudi koji smatraju da nema pakla.

Biskup Barron je prokomentirao kako ne može zamisliti “ništa gore” od spomenutog opisa

Što se tiče želje da svi žive za danas, biskup je kazao da moramo imati na umu kako je takva želja utopija o kojoj možemo maštati, ali i biti svjesni da je takvo što neostvarivo. Oni koji su pokušali utopiju pretvoriti u stvarnost, obično su stvarali pakao.

Idući stihovi kažu “Zamisli da nema zemalja / to nije teško / ništa zbog čega bismo ubili ili umrli / kao niti religija.”

Sanjariti o ukidanju nacija znači htjeti ukinuti razlike među ljudima, smatra Barron, dodajući kako braniti tu stvarnost ne znači “podložiti se bezumnom nacionalizmu”.

Još gore je prema biskupovim riječima htjeti riješiti se religije. U svojem tekstu navodi kako je, nasuprot popularnom uvjerenju, samo 6 posto svih ratova započelo zbog religije. Puno smrtonosniji od religije bili su nacionalizmi, ekonomske borbe, kolonijalni sukobi, a posebice ateističke ideologije.

Tekst pjesme zaključuje se riječima “Zamisli da nema posjeda / pitam se možeš li / nema potrebe za pohlepom ili gladi / vladavina ljudskog bratstva”

Barron kaže kako na ove stihove nije mogao suspregnuti smijeh jer o ukidanju posjeda govore multimilijunaši koji su posjede nagomilali. Problem, kako tumači biskup, nije u vlasništvu po sebi nego u “nedostatku vizije da se ono što se posjeduje podredi općem dobru”.

Osvrćući se na posljednje riječi o ljudskom bratstvu Barron je kazao kako to uistinu jest “prekrasan san”, no kako braća možemo biti samo ako imamo zajedničkog Oca.

“Jednostavno govoreći, ne možete imati ljudsko bratstvo ako nema raja, ako nema religije, ako nema Boga. Dakle, samo nastavite uživati u melodiji pjesme Imagine, ali molim vas ne možete se držati njenih stihova”, zaključio je Barron.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er