CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Papa Franjo o majkama : Majke su te koje svjedoče ljepotu života

Papa Franjo o majkama : Majke su te koje svjedoče ljepotu života. Majke često prenose također najdublji smisao vjerske prakse: u prvim molitvama, u raznim činima pobožnosti koje dijete uči, upisana je vrijednost vjere u životu jednog čovjeka.

1. Majke su najbolji lijek protiv širenja sebičnog individualizma. “Individua” znači “ono što se ne može dijeliti”. Majke se naprotiv “dijele”, počevši od trenutka kad prihvate začeto dijete kako bi ga donijele na svijet i odgojile. One su te koje svjedoče ljepotu života. Životni izbor majke je davati život. A to je veliko, to je lijepo. (Kateheza,  7. siječnja 2015.)

2. I to je pomalo poslanje žena: mama, žena! Davati svjedočanstvo djeci, unucima, da je Isus živ, živući, da je uskrsnuo. Mame i žene, samo naprijed s tim svjedočanstvom! Kod Boga ono što vrijedi je srce, koliko smo otvoreni njemu, jesmo li poput djece koja se uzdaju. Ali to nas potiče i na razmišljanje o tome kako su žene, u Crkvi i na putu vjere, imale i imaju i danas posebnu ulogu u otvaranju vrata Gospodinu, u njegovu nasljedovanju i približavanju njegova lica, jer pogled vjere treba uvijek jednostavni i duboki pogled ljubavi. (Kateheza, 3. travnja 2013.)

3. Majčina se uloga ne ograničava samo na to da daje život, već ona s velikom pažnjom pomaže svojoj djeci rasti, doji ih, hrani, uči ih kročiti kroz život, prati ih uvijek svojim pažnjama, svojom ljubavlju, i kada odrastu. I u tome zna također ispravljati, opraštati, razumjeti, zna biti blizu u bolesti, u trpljenju. Riječju, dobre majke pomažu djeci da izađu samih sebe, da ne ostanu uz majčine skute gdje im je ugodno, kao što tek izlegli pilići ostaju pod krilima kvočke. (Kateheza, 11. rujna 2013.)

4. Društvo bez majki bilo bi nehumano, jer majke znaju uvijek, i u najtežim trenucima, svjedočiti nježnost, predanost i moralnu snagu. Majke često prenose također najdublji smisao vjerske prakse: u prvim molitvama, u raznim činima pobožnosti koje dijete uči, upisana je vrijednost vjere u životu jednog čovjeka. To je poruka koju majke vjernice znaju prenijeti bez mnogo objašnjenja: ova će doći kasnije, ali se klica vjere krije u onim prvim, najdragocjenijim trenutcima. Bez majki ne samo da ne bi bilo novih vjernika, nego bi vjera izgubila dobar dio svoje jednostavne i duboke topline. (Kateheza, 7. siječnja 2015.)

5. Majke su najjači protulijek za naša individualistička i egoistička nagnuća, za zatvaranje u sebe i ravnodušnost. Društvo bez majki ne bi samo postalo hladno društvo, već društvo koje je izgubilo svoje srce, svoj „osjećaj doma“. Društvo bez majki bilo bi nemilosrdno društvo, koje bi imalo mjesta samo za računicu i špekulaciju. Majke su sposobne, čak i u najtežim vremenima, svjedočiti nježnost, bezuvjetno samožrtvovanje i snagu nade. (Propovijed, 1. siječnja 2017.)

6. Mnoge se stvari mogu promijeniti i mijenjaju se u kulturnim i društvenim evolucijama, ali ostaje činjenica da je žena ona koja začinje, nosi i rađa djecu. I to nije samo biološka činjenica već sadrži mnoštvo implikacija za samu ženu,  njezino življenje, njezin odnos prema ljudskom životu i životu općenito. Kada Bog poziva ženu na majčinstvo, On joj povjerava ljudsko biće na posve osobit način. (Govor, 12. Listopada 2013.)

Svim trudnim majkama koje pod svojim srcem nose dijete papa Franjo poručuje:

7. Ostani radosna i neka ti ništa ne pokvari nutarnju sreću koju nosi majčinstvo. Tvoje dijete zaslužuje tvoju radost majke. Ne dopusti da strahovi, brige ili komentari drugih ili problemi uguše sreću što si Božje oruđe kojim na svijet dolazi život. Pripravi se za rođenje svoga djeteta, ali ne opsesivno, i pridruži se Mariji koja pjeva radosnu pjesmu: „Veliča duša moja Gospodina i klikće duh moj u Bogu, mome Spasitelju, što pogleda na neznatnost službenice svoje” (Lk 1, 46-48). Živi ovo radosno ushićenje usred svih briga i moli Gospodina neka očuva tvoju sreću, kako bi je mogla prenijeti na svoje dijete. (Amoris Laetitia, 171)

www.medjugorje-news.com

Izvor
bitno

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button