VJERA I DUHOVNOSTZANIMLJIVOSTI

Zašto se datum Uskrsa objavljivao na Bogojavljenje

Među različitim tradicijama koje su se dogodile na blagdan Bogojavljenja bila je i objava datuma Uskrsa. Možda se čini čudnim već razmišljati o Uskrsu tijekom božićne sezone, ali u stvarnosti je Uskrs mnogo bliže nego što mislimo.

U katedrali i drugim glavnim Crkvama nakon pjevanja evanđelja svečano se naviješta narodu bliži se blagdan Uskrsne nedjelje. Ovaj običaj, koji potječe iz najranijih razdoblja Crkve, pokazuje kako tajanstvenu vezu koja povezuje velike svetkovine godine jednu s drugom, tako i važnost koju vjernici trebaju pridavati slavlju onoga što je najveće od svih. Nakon što smo na Bogojavljenje odali počast Kralju svemira, morat ćemo ga slaviti na dan koji nam je sada najavljen kao dan pobjede nad smrti.

Evo primjera teksta koji je korišten za najavu datuma Uskrsa: Znajte, predraga braćo, da milosrđem Božjim, kao što smo bili u rođenju Gospodina našega Isusa Krista, tako vam i navješćujemo radost uskrsnuća istog našeg Spasitelja. Nedjelja Septuagesima bit će na dan…. Čista srijeda i početak svete korizme bit će…. od….. Na…. od…… slavit ćemo s radošću svetu Uskrs Gospodina našega Isusa Krista. Ova se tradicija više ne slavi naširoko, iako je s promjenama zbog liturgijskih revizija ponekad pjevaju đakon, svećenik ili pjevač. Podsjeća kako su svi blagdani liturgijske godine povezani i naposljetku vraćaju na vazmeno otajstvo.

www.medjugorje-news.com

Izvor
aleteia

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er