CRKVA

Prije 19 godina Joseph Ratzinger izabran za Papu

Prije 19 godina, točnije 19. travnja 2005. za Papu je na konklavama u Sikstinskoj kapeli izabran kardinal Joseph Ratzinger. Izbor je obavljen nakon četvrtog kruga glasovanja.

Nakon smrti Ivana Pavla II., konklava za izbor novog Pape bila je relativno kratka, obzirom da nije trajala ni puna dva dana. Na izboru je sudjelovalo ukupno 115 kardinala s pravom glasa.

S više od 78 godina starosti, Joseph Ratzinger najstariji je papa koji je izabran u zadnjih skoro 300 godina, poslije pape Klementa XII. Benedikt XVI. osmi je Nijemac koji je izabran za papu, a zadnji prije njega bio je bio nizozemsko-njemački Adrian VI. (1522.-1523.), dok je zadnji papa s imenom Benedikt bio je Benedikt XV. koji je služio od 1914. do 1922.

Obrativši se vjernicima na Trgu sv. Petra, poručio je: “Draga braćo i sestre, nakon velikog pape Ivana Pavla II., kardinali su izabrali mene, poniznog radnika u Gospodnjem vinogradu. Hrabri me činjenica kako Gospodin zna kako raditi i s nesavršenima, ali iznad svega – izručujem se vašim molitvama. Bog će nam pomoći, a i Marija će biti na našoj strani. Hvala vam.”

Vezani članci

Odstupio je s papinske službe 2013. kao drugi papa u povijesti Crkve koji je to učinio. U Očevu kuću vratio se na blagdan Sv. Silvestra, u subotu, 31. prosinca, u 9:34 h u samostanu Mater Ecclesiae u Vatikanu. Njegovo je tijelo bilo izloženo u kapelici, a potom je preneseno u baziliku Sv. Petra. Misa zadušnica i ukop zemnih ostataka pokojnog Pape upriličeni su 5. siječnja.

hkm.hr

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er