CRKVA

Još jedan anglikanski biskup pristupio Katoličkoj Crkvi

Ugledni anglikanski biskup kojeg su nekoć smatrali potencijalnim budućim nadbiskupom Canterburyja ušao je u potpuno jedinstvo s Katoličkom Crkvom, prenosi CNA.

Biskup Michael Nazir-Ali koji je dosadašnju službu obnašao u engleskom Rochesteru pridružio se Osobnom ordinarijatu Gospe od Walsinghama.

Rečeno je da bi biskup Nazir-Ali mogao biti zaređen za katoličkog svećenika unutar ordinarijata već idući mjesec.

Osobni ordinarijat Gospe od Walsinghama ustanovio je Benedikt XVI. 2011. godine, a namijenjen je anglikancima u Engleskoj koji žele prijeći na katoličku vjeru uz njegovanje anglikanskog nasljeđa.

Iz ordinarijata su u priopćenju kazali kako je Nazir-Ali primljen u jedinstvo s Katoličkom Crkvom 29. rujna na blagdan sv. Mihaela arkanđela.

„Uz dopuštenje Svete Stolice, bit će zaređen za katoličkog svećenika unutar ordinarijata u doglednom razdoblju“, navedeno je u priopćenju.

Objašnjavajući razloge svoje odluke, Nazir-Ali je kazao kako smatra da „anglikanska želja za prianjanjem apostolskom, patrističkom i koncilijarnom nauku može biti najbolje ostvarena unutar ordinarijata“.

„Odredbe koje tamo postoje u svrhu očuvanja legitimnog anglikanskog nasljeđa vrlo su ohrabrujuće i vjerujem da to nasljeđe u svojoj liturgiji, pristupu proučavanju Biblije, pastoralnom predanju zajednici, metodama moralne teologije i mnogim drugim stvarima može puno toga ponuditi široj Crkvi“, kazao je Nazir-Ali.

„Veselim se što ću primiti bogatstva ostalih dijelova Crkve, te možda skromno doprinijeti održanju i povećanju anglikanskog nasljeđa unutar šire zajednice“, dodao je.

Vijest o ulasku biskupa Rochestera u jedinstvo s Katoličkom Crkvom dolazi samo mjesec dana nakon što je isto učinio jedan drugi anglikanski biskup. Riječ je o nekadašnjem biskupu Ebbsfleeta Jonathanu Goodallu.

Nazir-Ali rođen je u Pakistanu 1949. godine, a kao mladić je pohađao katoličku školu. Za anglikasnkog svećenika zaređen je godine 1976. godine. Bio je upraviteljem anglikanske katedrale u Lahoreu te je postao prvi biskup grada Raiwinda.

Kasnije je otišao na službu u Canterburyjsku nadbiskupiju u Engleskoj, a godine 1994. imenovan je biskupom Rochestera.

Oženjen je te ima dvoje djece, a služio je i kao član Doma Lordova, Gornjeg doma britanskog parlamenta.

Godine 2002. mediji u Britaniji označili su ga kao jednog od favorita za nasljednika Canterburyjskog nadbiskupa na odlasku Georgea Careyja.

Komentirajući primanje biskupa Nazir-Alija u Ordinarijat Gospe od Walsinghama njegov čelnik mons. Keith Newton je kazao: „Od njegovog nastanka godine 2011. Michael je uvijek pokazivao veliko zanimanje za razvoj ordinarijata u Ujedinjenom Kraljevstvu. Oni među nama koji služe Katoličkoj Crkvi unutar Ordinarijata Gospe od Walsinghama oduševljeni su njegovim primanjem u puno jedinstvo i nadolazećim ređenjem“.

Jedan od svećenika ordinarijata, vlč. James Bradley, na svojem je Twitter profilu jučer objavio imena svih anglikanskih biskupa koji su primljeni u Katoličku Crkvu od 1992. godine. Oni su: Graham Leonard (London); Conrad Meyer; John Klyberg (Fulham); Richard Rutt (Leicester); John Broadhurst (Fulham); Edwin Barnes (Richborough); Keith Newton (Richborough); Andrew Burnham (Ebbsfleet); David Silk; Paul Richardson; John Goddard (Burnley); and Jonathan Goodall (Ebbsfleet).

Iako većina obraćenika na katoličanstvo dolaze iz anglokatoličke grane Engleske Crkve, Nazir-ali je bio povezan s njezinim evangeličkim krilom.

U svojoj izjavi povodom primanja u Katoličku Crkvu kazao je: „Služenje Crkvi u Pakistanu, Bliskom istoku općenitu, Crkvi u Engleskoj i široj anglikanskoj zajednici ostaje vrlo vrijedno za mene i vidim ovo kao daljnji korak u služenju našem zajedničkom Gospodinu i njegovom narodu. U ovom trenutku preporučujem se u molitve dok i sam molim za sve dijelove Crkve“.

www.medjugorje-news.com

Izvor
bitno.net
Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er