CRKVA

Kardinal Sarah: Suvremena Crkva nalazi se u ‘iskušenju ateizma’

Podskup crkvenih vođa pridružio se suvremenim vrijednostima u ime “suvremene kulture” koja je slična poganstvu, rekao je kardinal Robert Sarah u obraćanju u Kamerunu prošlog tjedna.

Sarah, koji se 9. travnja obraćao članovima Nacionalne biskupske konferencije Kameruna (NECC), rekao je da Crkva proživljava ono što je opisao kao “praktični ateizam”. “Mnogi zapadni prelati tetanizirani su [paralizirani] idejom suprotstavljanja svijetu. Sanjaju da ih svijet voli; izgubili su želju da budu znak proturječnosti,” požalio se kardinal rođen u Gvineji tijekom obraćanja članovima NECC-a drugog dana njihove 49. plenarne skupštine u sjedištu NECC-a u Mvolyéu u nadbiskupiji Yaoundé, piše CNA.

“Vjerujem da Crkva našeg vremena doživljava kušnju ateizma”, rekao je. “Ne intelektualni ateizam, nego ono suptilno i opasno stanje uma: fluidan i praktičan ateizam. Ovo posljednje je opasna bolest, čak i ako se njezini početni simptomi čine benigni.”

“Moramo biti svjesni toga; ovaj fluidni ateizam teče venama suvremene kulture. Nikada ne izgovara svoje ime, ali se infiltrira u sve, čak i u crkveni diskurs. Njegov prvi učinak je neka vrsta letargije vjere. Anestezira našu sposobnost reagiranja, prepoznavanja pogreške i opasnosti; proširila se po cijeloj Crkvi“, rekao je. U biti, fluidan i praktičan ateizam, rekao je Sarah, traži “kompromis između istine i laži. To je najveće iskušenje našeg vremena.”

Vezani članci

Kardinal, koji je do svog umirovljenja u veljači 2021. služio kao prefekt vatikanske Kongregacije (sada Dikasterij) za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, rekao je kako smatra da je žalosno što su crkveni čelnici dali mjesta poroku “tečnosti i praktični ateizam.” “Svi smo mi krivi za prilagođavanje, za suučesništvo u ovoj velikoj laži koja je fluidan i praktični ateizam”, rekao je. “Pretvaramo se da smo kršćanski vjernici i ljudi vjere; slavimo vjerske obrede, a zapravo živimo kao pogani i nevjernici.”

Prema Sarahu, “tečni i praktični ateizam je nedostižan i ljigav. Ako ga napadnete, zapetljat će vas u svoje suptilne kompromise. To je poput paukove mreže – što se više borite protiv nje, to vas sve više steže. Fluidan i praktičan ateizam krajnja je zamka sotoninog zavodnika.” Osudio je “neslogu i sumnju”, rekavši da su ti poroci “posvuda” u Crkvi. “Fluidan i praktičan ateizam živi i hrani se svim našim malim slabostima, svim našim kapitulacijama i kompromisima sa svojom laži.” “Ne moramo stvarati stranke u Crkvi; ne moramo se proglašavati spasiteljima ove ili one institucije. Sve bi to pridonijelo igri protivnika. Ali svatko od nas danas može odlučiti: Laž ateizma više neće prolaziti kroz mene; Ne želim se više odreći svjetla vjere; Ne želim više, iz udobnosti, lijenosti ili konformizma, dopustiti da svjetlost i tama kobitiraju u meni”, rekao je.

78-godišnji kardinal je nastavio, osvrćući se na odluku da se prigrli svjetlo vjere: „Kada bi svi ponizno tako odlučili, sustav laži bi se sam od sebe srušio, jer njegova jedina snaga je mjesto koje mu dajemo unutar nas samih.” „Sačuvati duh vjere znači odreći se svega što ga kompromituje, odbiti vidjeti stvari na bilo koji drugi način osim kroz vjeru. To znači držati svoju ruku u Božjoj ruci. Duboko vjerujem da je to jedini mogući izvor mira i blagosti”, rekao je kardinal.

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er