VIJESTI

EUROPA SRLJA U PROPAST Europski parlament pozvao SAD na ukidanje ‘pro-life’ zakona

Većina članova Europskog Parlamenta (MEP) usvojila je Odluku koja ne samo da osuđuje i poziva na ukidanje pro-life prijedloga Zakona 8, teksaškog Senata (koji zabranjuje pobačaj nakon što se detektiraju djetetovi otkucaji srca) već poziva sve savezne države SAD-a da ukinu sve zakone protiv pobačaja pozivajući se na Zakon o zaštiti ženskog zdravlja te da osnuju „pravnu zakonsku zaštitu za opći pristup pobačaju“, piše Pncius.

Neobvezujuću Odluku predstavila je lijeva politička skupina te je na glasanju dobila 381 glas za, 253 protiv i 36 suzdržanih. 

Što stoji u odluci?

Odluka izgleda kao da su je napisali zagovornici pobačaja te poziva Europsku Uniju i države članice da pruže podršku i financijsku potporu za društvene skupine u SAD-u koje „štite i promiču spolna i reproduktivna prava (SRHR) u državi kao pokazatelj njihovog sveopćeg obvezivanja na ova prava“. Odlukom se želi zaštiti zdravstvene djelatnike koji krše teksaški zakon i odupiru se pravnim mjerama piše Narod.hr.

U Odluci je istaknuta izjava u kojoj predsjednik Biden daje podršku pravu na pobačaj i njegovo protivljenje teksaškom zakonu: „…predsjednik Biden drži da zakon predstavlja neviđeni napad na ustavna prava žena, obećavajući trud cijele vlade da se zakon opovrgne te poziva na pravo žena u Teksasu na pristup sigurnom i legalnom pobačaju. Biden je u svojoj izjavi potvrdio da će se Biden-Harris Vlada uvijek boriti da zaštiti pristup zdravstvu te da će braniti pravo žene da odlučuje o svom tijelu i svojoj budućnosti“.

Članovi Europskog Parlamenta izrazili su nezadovoljstvo radom Vrhovnog suda SAD-a i moguće ukidanje Zakona o pobačaju (Roe v. Wade): „Zabrinuti smo zbog obnovljenog razmatranja Zakona o pobačaju te da će ova revolucionarna presuda koja štiti prava žena u budućnosti biti odbačena; postoji strah da će ovo imati ozbiljan i širok utjecaj na pristup zdravstvenom sustavu i na slobodan izbor žena u drugim saveznim državama s obzirom da još 11 država ima spremne takozvane pripravne zakone koji bi zabranili pravo na pobačaj te koji bi odmah stupili na snagu ukoliko se odbaci postojeći Zakon o pobačaju“. 

Ova Odluka predstavlja pobačaj kao osnovni dio zdravstvene skrbi i dijelom spolnog i reproduktivnog zdravlja. Odluka je opisana kao „osnovni element ljudskog dostojanstva, istinski povezana s postignućima rodne ravnopravnosti te se bori protiv rodno uvjetovanog nasilja“.

Izjave koje osuđuju teksaški zakon i općenito zakone koji se bore za zaštitu života, objavljene od strane pobornika pobačaja koji sudjeluju u nadzornim tijelima UN-a i Odboru za ljudska prava, citirane su te predstavljaju odrednicu za rasprave o ljudskim pravima, uključujući i one koje isključuju vjerske, društvene i političke vrijednosti. Sa 6. stranice: „14. rujna 2021. stručnjaci UN-a istaknuli su da su prava žena osnovna prava koja ne smiju biti podređena društvenim, religijskim ili političkim razmatranjima, dodajući da je utjecaj ideološki ili vjerski motiviranog upletanja u poslove javnog zdravstva štetan za zdravlje i dobrobit žena i djevojaka“. 

Važnost ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda kao i ciljevi sveopćeg pristupa spolnom i reproduktivnom zdravlju i pravima su također uključeni u odluku. 

Ometanje prava SAD-a

Socijalističke, liberalne, zelene i lijeve političke skupine u Europskom Parlamentu podržale su besprimjerno ometanje prava SAD-a da sami donose vlastite zakone o pobačaju. Najveća politička skupina, European People’s party (EPP) šutjela je dok su konzervativne i reformističke stranke dale prigovor tražeći od Europske Unije da se ne miješa u unutarnje poslove SAD-a kad je riječ o ideologijama. 

Članica Europskog parlamenta, M. Eugenia R. Palop, potpredsjednica Odbora za prava žena i spolnu jednakost, dala je svoju potporu Odluci, „Kao feministkinja, ističem bitnu ulogu žena u zaštiti i obrani života te odbacujem zakone nametnute od strane religijskih fundamentalista“. 

Član Europskog Parlamenta Ryszard Czarnecki iz Poljske izrazio je svoje protivljenje, „Pitanja koja nas dijele kao što je pobačaj treba raspraviti na uravnotežen način, s razumijevanjem za drugu stranu. Ali, sjetimo se; zdravstvenu politiku treba ostaviti svakoj saveznoj državi ponaosob“. Također je objavio na Twitteru: „Po pitanju zaštite života i pobačaja, ovaj Parlament i vjerojatno svaki drugi parlament u svijetu, uključujući onaj u Teksasu, je podijeljen“. 

Pravo parlamenata da donose zakone o pobačaju, prepoznato je 1994., na konferenciji UN-a o stanovništvu i razvoju u Kairu. ICPD Program djelovanja prepoznao je pravo državnih i nacionalnih zakonodavaca da pišu zakone o pobačaju, kao što su to učinili Teksas i druge države. U članku 8.25 stoji: „Sve mjere ili promjene povezane s pobačajem u zdravstvenom sustavu mogu biti određene isključivo na nacionalnoj ili lokalnoj razini, prema nacionalnom zakonodavnom procesu“.

Borrell podržao Bidena

Joseph Borrell, Visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i vrhunski diplomat, izjavio je da vjeruje da će državna tijela SAD-a poduzeti sve potrebne korake kako bi “osigurali da žene u Teksasu imaju siguran i legalan pristup pobačaju” te pozdravlja nastojanja Bidenove vlade da uloži napore na svim razinama uprave.

Izrazio je potporu EU-a za pristup pobačaju, „U odnosu na zdravstvenu skrb, Europska Unija podupire promociju, zaštitu i ispunjenje prava na autonomiju u donošenju odluka, kao i prava na informiran pristanak i povjerljivost“. 

Borrell je pozdravio Bidenovo osnivanje Odbora za rodnu politiku kako bi poboljšao rodnu pravičnost i ravnopravnost, povećavajući pristup zdravstvenoj skrbi, govoreći o zdravstvenim razlikama i promičući spolno i reproduktivno zdravlje i prava. Istaknuo je snažna nastojanja Bidenove vlade za promicanje spolnog i reproduktivnog zdravlja i prava u SAD-u i diljem svijeta. 

Članovi Europskog Parlamenta pozvali su delegaciju EU-a u SAD-u da prati situaciju u Teksasu i drugim državama. Pozvali su Posebne predstavnike EU-a za ljudska prava, potpredsjednika Komisije te Visokog predstavnika Unije za vanjske poslove i sigurnost da, u razgovorima s SAD-om, osude ovo kršenje ženskih spolnih i reproduktivnih prava i njihovo pravo na zdravstvenu skrb.

Odluka će biti proslijeđena predsjedniku Bidenu i njegovoj Vladi, Kongresu, guverneru i zakonodavnim tijelima Teksasa. 

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er