OSTALOZDRAVLJE

Deset super namirnica koje snižavaju razinu šećera u krvi

 Nije lako prepoznati namirnice koje snižavaju razinu šećera u krvi. Glikemijski indeks je mjerna jedinica za povećanje razine šećera nakon konzumacije namirnica na bazi ugljikohidrata. Moglo bi se reći da je glikemijski indeks brzina kojom neki ugljikohidrat podiže razinu šećera u krvi.

Na primjer, kuhana mrkva ima visok glikemijski indeks, no znači li to da ta namirnica koja je na neki način simbol zdrave prehrane zapravo nije poželjna? Ne, jer u obzir treba uzeti i količinu ugljikohidrata prisutnih u samoj namirnici, a ona je u slučaju mrkve vrlo niska. Drugim riječima jedna porcija kuhane mrkve neće vam podići razinu šećera u krvi. Dakle, u obzir uvijek treba uzeti dva faktora, glikemijski indeks i glikemijski sadržaj, odnosno količinu ugljikohidrata prisutnu u samoj namirnici. No, kako se ne biste previše mučili s izračunima, donosimo vam popis 10 namirnica koje aktivno doprinose sniženju razine šećera u krvi.

Bundeva i njezine sjemenke
Bundeva je namirnica bogata vlaknima i antioksidansima, ali i polisaharidima koji reguliraju prisutnost šećera u krvi. Istraživanja o učincima mesa bundeve na razinu šećera u krvi su još u tijeku, no rezultate istraživanja za učinak ekstrakata bundeve i sjemenki bundeve već imamo. Nedavno završeno istraživanje brazilskih znanstvenika pokazalo je da konzumacija sjemenki bundeve odmah nakon obroka snižava glikemiju i do 35 posto.

Sjemenke lana
Oko 30 grama sjemenki lana dnevno pomaže u snižavanju razine šećera u krvi. Savjet je da ih sameljete ili sitno nasjeckate kako biste pospješili apsorpciju tvari iz sjemenki. Najbolje je da to učinite u aparatu za mljevenje kave ili u kuhinjskom robotu i zatim mljevene sjemenke dodate u jutarnji jogurt ili žitarice.

Chia sjemenke
Prema istraživanju provedenom ove godine i objavljenom u stručnom časopisu Journal of Food Science, ove su sjemenke odličan saveznik za održavanje razine šećera u krvi u granicama normale. I u ovom slučaju prednost treba dati mljevenim sjemenkama, a dnevna doza za postizanje željenog učinka iznosi oko 25 grama.
 

Suho voće
Suho voće nije samo eliksir mladosti zahvaljujući visokom udjelu omega 3 masnih kiselina. Uz to, suho voće općenito, a naročito kikiriki i bademi snižavaju razinu šećera u krvi bilo kad se jedu natašte bilo nakon obroka. To je i idealan međuobrok koji organizam opskrbljuje energijom i štiti zdravlje srca.

Šumsko voće
Kupine, maline, jagode i ostalo šumsko voće imaju dragocjena svojstva za zdravlje jer obiluju vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksdiansima. No, to nije sve, oni pospješuju i regulaciju razine šećera u krvi povećavajući osjetljivost na inzulin. Istraživanje provedeno 2019. i objavljeno u stručnom časopisu Obesity Society je pokazalo da 250 grama malina, konzumiranih nakon obroka s visokim udjelom ugljikohidrata, može značajno sniziti razinu šećera u krvi.

Avokado
Nikada nemojte odbiti avokado iz straha od debljanja zbog previše kalorija koje sadrži! Avokado vas može zaštititi od razvoja metaboličkog sindroma (hipertenzije, povišene glikemije i povišenog rizika za razvoj kroničnih bolesti) te sniziti razinu šećera u krvi.

Brokula
Neki je obožavaju, a neki ne podnose. No, jedno je sigurno – brokula je pravo čudo kad je riječ o snižavanju razine šećera u krvi. Za to je zaslužan sulforafan, antocijan koji ima antidijabetičko djelovanje. Za što bolji učinak, posegnite za mladicama brokule u kojima su dragocjena svojstva ovog povrća visoko koncentrirana i mogu se jesti sirove.

Crveni kupus
Antioksidansi prisutni u crvenom kupusu u velikoj količini, poput kvercetina i kempferola, imaju sposobnost snižavanja razine šećera u krvi te pozitivno djeluju na povećanje osjetljivosti na inzulin.

Grah i leća
Ove mahunarke obiluju magnezijem, biljnim proteinima i vlaknima, a topiva vlakna i škrob usporavaju probavu te na taj način poboljšavaju inzulinsku osjetljivost.

Zob
Zob i zobene pahuljice, ukoliko se redovito konzumiraju, pomažu u reguliranju razine šećera u krvi zahvaljujući udjelu topivih vlakana. Šalica zobenih pahuljica sa šumskim voćem i mljevenim bademima je primjer idealnog doručka za snižavanje razine šećera u krvi.

www.medjugorje-news.com/zivim.gloria.hr

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er