BiHVIJESTI

Cjepljenje protiv korone u BIH neće biti obvezno

Strategija borbe protiv virusa korona podrazumijeva da će cijepljenje biti dobrovoljno, ali bi osobe koje to odbiju mogle biti kažnjene, na primjer suspenzijom na poslu ili naredbom da ostanu kući i ne izlaze, navedeno je u stručnom časopisu “Medicinski žurnal Nove Engleske”.

Koliko su bh. građani daleko od cjepiva, kakva je epidemiološka situacija, za “Novi dan” govorio je pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez.

“Za sada mi nismo razmišljali da cjepivo bude obvezno. Svatko će snositi svoj određeni rizik. Činjenica je da mi imamo jasnu strategiju da u prvoj fazi nekih 20 posto stanovništva bude imunizirano odmah i ljudi sa zanimanjima sa najvećim rizikom. To ne znači kraj korone, moramo biti naoružani strpljenjem. Predstoji nam sigurno još minimalno godina dana borbe sa koronom”, kazao je Čerkez.

“Trenutno se govori o narudžbi 50 000 cjeopiva, tako da se može reći kako smo ove godine naručili 70 posto cjepiva više nego za prošlu. Osim cjepiva, moram reći da smo razmišljali o još jednoj stvari, o određenom broju testova na osnovu kojih se može diferencirati istog trena je li gripa ili koronavirus”, dodao je.

Cjepivo za gripu će u BiH stići u studenom.

“Planiranje smo završili, sada idemo u realizaciju. Cjepivo za gripu će ovdje biti u studenom”.

Je li to kasno?

“Nije kasno, svake godine se otprilike u tom vremenu u nabavi. Mi smo vezani za određene nabavke i procedure. Kada govorimo o gripi, tu ne bi trebali praviti veliku paniku”.

www.medjugorje-news.com/pogled.ba

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er