EUROPAVJERA I DUHOVNOST

Viktor Orban za Glas Koncila: Jedinstvo kršćana je ključno za spas “duše Europe”

Viktor Orban za Glas Koncila: Dva dana nakon što je Mađarska izglasala zakon kojim se zabranjuje maloljetnicima pružati pristup pornografiji i sadržajima koji potiču “promjenu spola i homoseksualnost”, Glas Koncila objavio je intervju s predsjednikom mađarske vlade Viktorom Orbanom u kojem je, između ostaloga, bilo govora o zaštiti kršćanskog identiteta Europe, odnosu Orbana sa Svetim Ocem te o suradnji srednjoeuropskih zemalja.

Glas Koncila u svojem novom broju donosi veliki intervju s predsjednikom mađarske vlade Viktor Orbanom.

U prvom djelu razgovora kojega su vodili urednik Glasa Koncila Branimir Stanić i novinar Ivan Tašev, bilo je govora o odnosu mađarskog čelnika sa Svetim Ocem u svijetlu informacija koje su se pojavile kako se njih dvojica neće susresti tijekom Papinog boravka na Euharistijskom kongresu u Budimpešti.

“Mađarsko stajalište bilo je posve jasno: Sveti Otac istodobno je i šef države i poglavar Crkve. Kao šefu države pripadaju mu najveće počasti, a ako dolazi kao poglavar Katoličke Crkve, prihvatit ćemo ga s kršćanskom poniznošću. Svjetski euharistijski kongres nije mađarski događaj, nego međunarodni događaj koji se zbiva u Mađarskoj i na koji dolazi Papa. Stoga nije bilo razvidno što će se točno događati u protokolarnom smislu”, rekao je Orban dodavši kako se zbog spomenutih protokolarnih nejasnoća stvorio “prorez” u kojeg su “protucrkveni i protukršćanski krugovi počeli pucati”.

Dodatni razlog za potenciranje sukoba na relaciji Mađarska – Vatikan mađarski premijer vidi i u drugačijem pogledu na migracije između njega i Svetog Oca iz čega se “lako može konstruirati priča da se Sveti Otac i predsjednik mađarske vlade ‘ne razumiju’, ‘ne slažu’, te da se, najzad, ‘ne žele ni vidjeti’”.

Govoreći o preporodu kršćanstva u Mađarskoj na koji je prije 30 godina pozivao Ivan Pavao II. Orban je rekao da se u zemlji vidi napredak u većem poštovanju prema životu i zainteresiranosti prema Božjoj poruci, priznavši kako ipak “nema masovnih obraćenja”. “Mogu reći da do preporoda nije došlo, ali smo u puno boljem stanju u odnosu na ono što je bilo te je šansa za preporod danas veća nego prije 30 godina”, kazao je, priznavši kako “nedostatak duhovne obnove ne možemo pripisati našim protivnicima“, nego „nama samima“.

Trenutni položaj kršćanstva u Europi Orban vidi kao borbu “za dušu Europe” u kojoj je suradnja među kršćanima različitih denominacija ključna za njezino očuvanje. “Izreka kaže da se u rovovima rijetko vode teološke rasprave – jer svi smo napadani. Zato je potrebna molitva za potpuno jedinstvo kršćana, uključujući i pravoslavce, jer bez suradnje ne možemo zadržati kršćanstvo u Europi”, smatra Orban.

Naveo je i osobni primjer ekumenizma kada ga je kao kalvinista prije polaganja zakletve u mađarskom parlamentu blagoslovio međugorski svećenik. “Zajedno smo se pomolili i nakon toga sam položio zakletvu. Dakle, to su stvari koje se događaju u kršćanskom svijetu, ako im dopustimo da se dogode“, prisjetio se.

Što se tiče utjecaja politike u borbi za očuvanje kršćanstva, Orban kaže kako njezina zadaća nije „štititi teološka načela“, nego „velike civilizacijske kršćanske stečevine“. „Međutim, ne smijemo smetnuti s uma ni Božju vlast jer zajedničko se djelovanje ne može ostvariti samo političkim sredstvima, nego se može uspostaviti i duhovno“, kaže predsjednik mađarske vlade.

Razgovor se dotaknuo i pitanja ideoloških borbi, uz Orbanovu tvrdnju kako Mađarska „plaća visoku cijenu“, zbog odluka poput „nepotpisivanja Istanbulske konvencije“, zaštite „kršćanskog modela obitelji“, te zato što „LGBT ludilo“ kod njih „nema prostora“. „No ako ne platimo tu cijenu, i ako ne zastupamo svoje interese, možda ćemo živjeti lagodnije, ali ćemo na kraju izgubiti puno više. Bolje prolazimo ako se borimo“, smatra Orban.

Budućnost srednjoeuropskih zemalja poput Hrvatske i Mađarske vidi u bližoj suradnji u odnosu na europske velesile. „Vjerujem da smo mi u srednjoj Europi sudbinska zajednica. Nisam naivan, imamo nesuglasica, ali u biti je to sudbinska zajednica. A mi samo suradnjom možemo zaštititi naše elementarne interese od imperija. Dakle, posve sam siguran – ako ujedinimo snage u svim političkim miljeima, čak i u Europskoj uniji možemo puno jače ostvarivati naše interese“, kaže mađarski premijer.

Na kraju razgovora, Orban je poručio Hrvatima kako je hrvatska nacionalna svijet “vrijedan doprinos Europi” te da je Hrvatsko osamostaljenje vrijedno iskustvo u borbi protiv komunizma. “Vi ste izvojevali svoju suverenost prema komunizmu koji se razlikuje od ovoga koji je bio prisutan u Mađarskoj. A vrlo je vrijedno iskustvo da komunizam može postojati i u manjim, nacionalnim okvirima, što je opasno. Mađari žele da Mađarska ostane mađarska država. I Hrvatska može biti hrvatska država. To ovisi jedino o vama”, zaključio je Orban.

viktor

www.medjugorje-news.com

Izvor
bitno.net
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er