HRVATSKAVIJESTI

Snažan potres kod Zadra: Osjetio se i u BiH

Hrvatsku je u nedjelju u 14:15 zatresao jak potres od 4,7 po Richteru. Treslo se područje Dalmacije, a epicentar je bio 17 kilometara od Posedarja na dubini od 10 kilometara.

Danas, 1. 11 2020. u 14:15 dogodio se sedam kilometara sjeverno od Starigrada Paklenica potres magnitude M=4,7. S obzirom na magnitudu, potres je u epicentralnom području bio maksimalnog intenziteta VI (šest) stupnja EMS ljestvice, izvijestila je Seizmološka služba.

Po prvotnim podatcima Europskog seizmološkog mediteranskog centara (EMSC) potres je bio jačine 4,9 po Richteru, no kasnije su smanjili na 4,7.

“Točna magnituda je 4,7 po Richteru, a potres se dogodio kod Starigrad Paklenice, osjetio se na zadarskom području, na otocima, pa sve do Splita, Like i Dalmacija. Nemamo nikakve dojave o šteti”, istaknuo je za HRT seizmolog Krešimir Kuk.

Dodaje da se potres ne može izravno povezati sa snažnim potresima koji pogađaju Tursku i Grčku.

“Ne možemo direktno povezati, ali činjenica je da se posljednjih mjeseci manifestiraju jači potresi na području jugoistočne Europe. Što se tiče potresa na zadarskom području, kao što je bio slučaj i sa zagrebačkim, stanovnici toga područja mogu očekivati još potresa u idućim danima, tjednima i mjesecima“.

Zadarski vatrogasci za dnevnik.hr kazali su kako nemaju još dojava o štetama te su se uputili na teren.

Prema komentarima na stranici EMSC potres se osjetio u Gospiću, Zadru, na Viru, u Biogradu na Moru, Kninu, Murteru, Vodicama, Šibeniku.

Potres se osjetio i u pograničnim mjestima u Bosni i Hercegovini.

“Vir, glasna tutnjava prije jakog podrhtavanja od 5 sec”, “Slično kao u Zagrebu”, “Najprije se čula jaka eksplozija, a potom je dobro zatresao nekih 10 sec. Ptice su se razletile na sve strane”, neki su od komentara.

Kako javlja čitatelj iz Zagreba, podrhtavanje se osjetilo i u Sesvetama.

“Ovaj potres smo ja i starija kćer osjetili u Sesvetama na 6. katu. Ja sam osjetio da ljulja lagano, ali dosta dugo, bar desetak sekundi. Kćer je osjetila da joj se trese stolica na kojoj je sjedila”, rekao je za dnevnik.hr čitatelj.

www.medjugorje-news.com/

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er