OSTALOSVIJETVIJESTI

Facebook zapošljava kineske državljane da provode cenzuru? Evo što rade

Širi se utjecaj Kine na društvene medije i njihove korisnike. Povrh podređenosti prokineskoj Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, Facebook, prema tvrdnjama izvora iz te kompanije, zapošljava nekoliko kineskih državljana obučenih u kineskim školama za cenzuru sadržaja u Sjedinjenim Državama.

U ponedjeljak, 19. listopada, New York Post je objavio intervju s osobom iz Facebooka koji je detaljno razložio nezadovoljstvo unutar tvrtke zbog Facebookovih aktivnosti kojima je pokušao cenzurirati izvještavanje New York Posta o tome kako je obitelj predsjedničkog kandidata Bidena zaradila milijune, piše Life Site News.

Sljedećeg dana, New York Post objavio je nastavak otkrivajući da postoji najmanje šest kineskih državljana koji rade na cenzuri, prema informacijama koje je dao jedan zaposlenik.

Ti članovi Facebookovog tima uključuju diplomante kineskih obrazovnih institucija poput Kineske akademije znanosti, Sveučilišta Jilin i Sveučilišta Nanjing. Ranije su radili u kineskim tvrtkama poput Huaweija.

“Oni ne rade na način da zabrane određeni pro-Trumpov hashtag”, objasnio je sugovornik. Umjesto toga, „sadržajima koji su malo previše konzervativni, smanjit će doseg. Tada ne možete reći da je taj sadržaj cenzuriran.”

“Mi smo jaka kompanija jer naši zaposlenici dolaze iz svih krajeva svijeta.” – rekao je glasnogovornik Facebooka. “Naši su standardi i politike javni, uključujući i naš program provjere činjenica trećih strana, a osmišljeni su tako da se jednako primjenjuju na sadržaje iz čitavog političkog spektra. S preko 35 000 ljudi koji rade na pitanjima sigurnosti na Facebooku, apsurd je insinuacija da ti zaposlenici imaju prevelik utjecaj na naše šire politike ili tehnologiju.”

Ljetos je još jedan zaposlenik Facebooka objavio snimku moderatora sadržaja u toj tvrtki kako otvoreno raspravljaju o tome kako bi željeli izbrisati „svaki post Donalda Trumpa koji vidim na vremenskoj traci“ i „izbrisati sve republikance… zbog terorizma“ ako objave fotografiju „na kojoj je kapa MAGA.”

Prema drugim svjedočenjima moderatori su uklanjali ili ograničavali u prosjeku 300 objava po danu ciljajući na konzervativce, a osoblje je Trumpove pristaše izjednačavalo s nasilnim skupinama dok je istovremeno činilo iznimku za otvorenu mržnju u pro-homoseksualnim i pro-transrodnim objavama.

Ministarstvo pravosuđa SAD-a podnijelo je ovog tjedna veliku tužbu protiv Googlea, a u četvrtak je pravosudni odbor Senata izglasao sudski poziv na ispitivanje izvršnom dikrektoru Facebooka Marku Zuckerbergu i izvršnom direktoru Twittera Jacku Dorseyu.

www.medjugorje-news.com/narod.hr

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er