VJERA I DUHOVNOST

Službenica Božja Mariacristine Celle Mocellin – Majka koja je odustala od liječenja kako ne bi ugrozila život svog nerođenog djeteta

Rođena je 18. kolovoza 1969. u Monzi (Italija). Od 1982. do 1987. Mariacristine je pohađala srednju jezičnu školu pri školi Marije Pomoćnice u Cusano Milaninu, koju su tada vodile Kćeri Marije Pomoćnice kršćana Lombardske provincije Svete obitelji.

Papa Franjo priznao je herojske vrline časne službenice Božje Mariacristine Celle Mocellin, vjernice laikinje i majke obitelji

Tijekom školskih godina Mariacristina se pokazuje kao spokojna i pozitivna djevojka, otvorena za sve. U učionici je snažna, ali diskretna prisutnost. Njena prijateljica kaže za nju: “Vesela i razigrana, bila je odlučna, nije kompromitirala svoje vrijednosti. Bila je priznat autoritet među nama, ali uvijek spremna služiti.”

Otisak salezijanske karizme prisutan je u njezinoj predanosti kao animatorici oratorija i kateheti u župi “Sveta obitelj” u Cinisellu Balsamu u kojoj je živjela, toliko da u svom Dnevniku bilježi neka Don Boscova načela o obrazovanju.

Pogođena sarkomom u lijevoj nozi, nakon operacije i terapije, vratila se u učionicu, obilježena od bolesti, nasmijana i željna oporavka. “Nijedan izostanak nije više nego potreban. Volja, odluka, svijest i želja da ne opterećuje druge, nikada nije bila zatvorena u sebe”, svjedoči učiteljica FMA -e. “Njezin stav potječe od neobjašnjive unutarnje snage, što je kasnije otkriveno u njezinom Duhovnom dnevniku.

Cristina nikada nije učinila ništa izvanredno, ali je uvijek radila izuzetno dobro ono što je morala učiniti.” Priprema se za završne ispite podržana prijateljstvom i naklonošću svojih kolega, završavajući srednju školu s vrlo dobrim uspjehom.

Iz njezinog duhovnog dnevnika proizlazi njezina velika privrženost euharistiji, sudjelovanjem na svakodnevnoj svetoj misi, dugim posjetima u kapelici ispred Presvetog Sakramenta i životom ‘izrazito intenzivne’ molitve.

Susret s dječakom, Carlom Mocellinom, na kraju odmora provedenog u provinciji Vicenza s bakom i djedom, vodi je do izbora zaruka i, u kratkom vremenu, do braka. 2. veljače 1991. Carlo i Mariacristina slave svoju zajednicu pred Bogom i nastanjuju se u Carpanéu (VI). Deset mjeseci nakon vjenčanja rodio se Francesco, a godinu i pol kasnije Lucija.

Dok je trudna sa svojim trećim djetetom, Riccardom, rak na nozi joj se ponovno pojavljuje. Mlada majka ne oklijeva nastaviti trudnoću, odustajući od liječenja kako ne bi ugrozila život svog djeteta koje je rođeno zdravo i živo u srpnju 1994. Dana 22. listopada 1995., Mariacristina je rođena na nebu.

Pogođen svjedočanstvom autentične vjere i sebedarstva, u studenom 2008. padovanski biskup mons. Antonio Mattiazzo, otvorio je kauzu za proglašenje blaženom Mariacristine Celle Mocellin. Biskupijska faza procesa završava 18. svibnja 2012. u župnoj crkvi Valstagna. Kongregacija za kauze svetaca izrazila je pozitivno mišljenje, podnijevši izvješće Svetom Ocu, koji je 30. kolovoza 2021. odobrio Dekret o časti. ‘Herojske vrline’ Mariacristine plod su života ‘izvanredno’ u svakom trenutku, svjedočeći ljepotu kršćanske vjere do te mjere da se žrtvuju za stvaranje novog života.

Njezini pratitelji, bivši učenici FMA -e, koji čuvaju njezino sjećanje kroz Udrugu prijatelja Cristine, nastavljaju je svjedočiti, promičući njezin put prema proglašenju svetosti.

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm.hr

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button