CRKVA

Sestra Lucija vidjelica iz Fatime proglašena časnom službenicom Božjom

Papa Franjo ovog četvrtka otvorio je proces beatifikacije sestre Lucije, najstarije od tri fatimske vidjelica, ali središnje osobe u poznavanju i širenju poruke koju je Gospa uputila čovječanstvu u ukazanjima u Covi da Iriji 1917. godine, piše Fatima.pt.

Sveti Otac odobrio je objavu dekreta, potpisanog 22. lipnja, kojim se priznaju herojske kreposti časne sestre karmelićanke nakon audijencije prefekta Dikasterija za kauze svetaca (Sveta Stolica), kardinala Marcella Semerara.

Ovo predstavlja središnji korak u procesu koji vodi do proglašenja vjernog katolika blaženim te se njime vidjelica s. Lucija proglašava časnom službenicom Božjom. Osim toga ovo je pretposljednji korak prema proglašenju svetom.

Za proglašenje blaženom potrebno je priznanje čuda koje se pripisuje zagovoru sada časne službenice Božje Lucije.

Vezani članci

Lucija je imala deset godina u vrijeme marijanskih ukazanja u Fatimi, a preminula je 2005. u 97. godini. Posljednjih 50 godina života provela je u karmelićanskom samostanu u Coimbri u Portugalu, a njezini pisani memoari pružili su važan prikaz fatimske poruke.

Papa Franjo već je 2017. godine kanonizirao dvoje drugih fatimskih vidioca, Jacintu i Francisca Marto. Dvoje pastirčića, koji su umrli s 10, odnosno 11 godina, najmlađi su sveci nemučenici u povijesti Crkve.

Proces  kanonizacije sestre Lucije započeo je 2008. godine, odnosno tri godine nakon njezine smrti. Tijekom biskupijske faze, koja je završila 2017. godine, prikupljeno je više od 15 tisuća pisama, svjedočanstava i drugih dokumenata .U listopadu 2022. proces beatifikacije i kanonizacije časne sestre doživio je važan razvoj, uručenjem dokumenta o herojskim krepostima.

Pozitivno mišljenje Dikasterija za kauze svetaca predočeno je Papi, koji je odobrio objavu dotičnog dekreta, a sestra Lucija je sada proglašena časnom.

Treba napomenuti da papa Franjo ovog ljeta planira posjetiti Fatimu kada će u Portugalu boraviti tijekom Svjetskog dana mladih.

Vidjelica Lucija rođena je 28. ožujka 1907. u Fatimi kao kći Marije Rose i Antónia dos Santosa. Dva dana kasnije krštena je i sa 6 godina pristupila je prvoj pričesti u župnoj crkvi. U dobi od 10 godina, sa svojim rođacima S. Franciscom i S. Jacintom Marto, bila je počašćena ukazanjem anđela Portugala (1916.) i Djevice Marije (1917.) u Fatimi.

Nakon smrti svojih rođaka, potpuno predana misiji koju je primila od Boga Lucija napušta svoju domovinu i odlazi u Porto, sa samo 14 godina. U želji da se preda isključivo Bogu, 1925. ulazi u Zavod sestara Svete Doroteje, gdje ostaje do 1948.

Svoj put uglavnom je proživjela u Španjolskoj, gdje je imala dva ukazanja koja zaokružuju ciklus fatimske poruke, s molbama za pobožnost prvih subota (1925.), u Pontevedri, i za posvetu sv. Rusija Prečistom Srcu Marijinu (1929.), u Tuju. Također tijekom tog vremena, po nalogu biskupa Leirije, napisala je svoje prve Memoare, čime je započeo jedno od sredstava putem kojih će širiti poruku iz Fatime.

U želji da bude više sabrana i posvećena Gospodinu i služenju fatimske poruke, ušala je 25. ožujka 1948. u Karmel Svete Terezije u Coimbri, gdje je ostala do svoje smrti.

Od 2000. godine nadalje, nakon proglašenja blaženim njezinih rođaka i objave trećeg dijela Tajne, Lucija je osjećala da je njezino poslanje izvršeno i rasla želja za nebom, kamo je otišla 13. veljače 2005. u 97. godini. Njezini ostaci pokopani su u bazilici Nossa Senhora do Rosário u Fátimi od 19. veljače 2006.

Crkva i portugalsko društvo stoga su zahvalni ovoj skromnoj karmelićanki za Kristovo svjetlo čiji je život bio ponizan i ozaren.

hkm.hr

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er