OBITELJVJERA I DUHOVNOST

Pripreme za vjenčanje na katolički način: Približite se Bogu i učite se od Njega ljubiti, to je najbolja priprava za brak

Prekrasan članak o katoličkoj pripravi za sakramenat ženidbe prenosimo sa portala Žena vrsna. Zaručili ste se? Čestitam! Pred vama je predivna avantura bliže pripreme za brak, organizacije vjenčanja i planiranja budućeg zajedničkog života. Ako planirate vjenčanje na katolički način, odnosno ako ste oboje svjesni važnosti i veličine sakramenta ženidbe, ove bi vam smjernice mogle pomoći u vremenu koje je pred vama.

Zatražite zaručnički blagoslov

Crkva u posebnim prigodama zaziva Božji blagoslov, baš kao što su u Starom zavjetu roditelji blagoslivljali svoju djecu, a Božji proroci Izabrani narod. Tako Rimski obrednik sadrži blagoslove za razne prigode i osobe – blagoslov obitelji, trudnica, bolesnika… ali i zaručnika. Ovaj blagoslov zaručnicima udjeljuje svećenik na zahtjev, izvan slavlja svete mise. Zasigurno nema ljepšeg i boljeg načina za započeti zaručnički hod prema braku od toga da zatražimo Božji blagoslov.

Prijavite se na zaručnički tečaj

Prije sklapanja sakramenta ženidbe zaručnici su dužni proći tečaj pripreme za brak. Termine održavanja tečaja, kao i informacije o sadržaju tečaja, potražite na mrežnoj stranici svoje župe ili (nad)biskupije. Neka ovo bude jedan od prvih koraka kako biste bili sigurni da ćete do planiranog dana vjenčanja stići proći tečaj. Osim tečaja pripreme za brak koji se u klasičnom obliku (nekoliko dana predavanja u večernjim satima u župi) održava u Crkvi, zaručnici se mogu odlučiti i za zaručnički vikend u organizaciji Hrvatske zajednice bračnih susreta.

Molite zajedno i često pristupajte sakramentima

Ako ste do sada zajedno molili, ovo je prilika da vaša zajednička (ali i osobna) molitva postane još gorljivija i učestalija. Ako do sada niste molili zajedno, vrijeme je da počnete. Možete odabrati sveca čiji ćete zagovor moliti za svoj budući brak. Sveta Agneza zaštitnica je zaručenih parova, sveti Rafael vodio je Tobiju do njegove Sare pa je i on mnogima zanimljiv zaštitnik u ovom razdoblju, sveti supružnici Ljudevit i Zelija Martin također su dobar izbor, a ne možete pogriješiti ni sa svetim Josipom ili svetom Obitelji.

Možda se odlučite za nekog drugog sveca, vama osobno posebno bliskog i dragog. Odluka je na vama.
Uz molitvu svecima za zagovor, preporučite se u molitve i svojim prijateljima i obitelji. Bilo bi lijepo da ih pred vjenčanje pozovete na zajedničku molitvu devetnice ili neke druge pobožnosti.

Svakako nastojte u vremenu zaruka (ali i inače) što češće pristupati svetoj misi i sakramentu ispovijedi. Zajedno odite na klanjanje, molite krunicu, postite ili hodočastite u neko obližnje svetište.

Družite se s parovima s dužim bračnim stažem…

Parovi koji su nekoliko ili puno koraka ispred vas vrelo su dobrih savjeta. Učite na njihovom iskustvu. Njihove će vas riječi hrabriti kada vam se neke stvari čine dramatične ili nepremostive. Otvorit će vam vjerojatno i mnoge teme za razgovor kojih se možda sami ne biste sjetili. Njihova vjernost i ljubav neka vam budu nadahnuće kada vrijeme priprave za brak postane izazovno.

…ali i s onima koji se pripremaju za brak kao i vi

Vrijeme pripreme za brak prepuno je kušnji. To su zadnji trzaji Sotone da pokuša spriječiti stvaranje još jedne obitelji koja će živjeti Bogu na slavu. Sluga Božji Fulton Sheen rekao je da ne postoji jača sila protiv zla u svijetu od ljubavi muža i žene. Razgovarajte o ovim kušnjama sa svojim zaručnikom, s duhovnikom, ali i s drugim parovima koji prolaze slične borbe. Budite si podrška, bodrite se i molite jedni za druge.

Čitajte

Čitajte o sakramentu ženidbe, proučite nauk Crkve o braku.

Razgovarajte

Tijekom ovog razdoblja intenzivnije gradite dvije od tri Frkinove točke – posvetite vrijeme molitvi, ali i dugim i nježnim razgovorima. Naučiti razgovarati najbolje je što možete napraviti u ovom razdoblju. Prema riječima fra Vatroslava Frkina, puno ljudi ne zna kako razgovarati jer, nažalost, nisu u obitelji doživjeli nježne razgovore. Netko je odrastao uz deračinu, netko uz roditelje koji izbjegavaju razgovore i šute. Bit je najviše u tonu. Svatko voli kad se s njim nježno postupa i razgovara – pokušajte.

Planirajte vrijeme za vas dvoje…

Za sve navedeno treba vam mnogo vremena koje možete kvalitetno provesti zajedno. Druge obaveze (one svakodnevne, ali i obaveze planiranja vjenčanja, traženja ili opremanja budućeg zajedničkog doma…) oduzimat će vam to dragocjeno vrijeme. Planirajte spojeve, planirajte vrijeme koje ćete posvetiti samo vama. Gradite tu naviku sada, bit će vam zasigurno korisna i u braku.

… i vrijeme za jedan na jedan s Bogom

Već sam ranije spomenula da je u ovom razdoblju važno osnažiti i učvrstiti i osobni odnos s Bogom. Svaki dan izdvojite vrijeme za osobnu molitvu, za izlijevanje svog srca Gospodinu. Pokušajte tijekom razdoblja zaruka otići i na duhovnu obnovu, povući se u tišinu i molitvu ili obavite ignacijanske duhovne vježbe (one se inače preporučuju pred velike životne prekretnice).

Zapamtite da se pripremate za brak – za cijeli život, ne samo za dan vjenčanja. Kako je meni to objasnila jedna mudra prijateljica: brak je kuća, vjenčanje su ulazna vrata. Važno je da vrata budu lijepa i da dobro vrše svoju funkciju, ali to su i dalje samo vrata. Važni su temelji i važno je ono što je izgrađeno oko i iza tih vrata. Gradite svoj odnos, približite se Bogu i učite se od Njega ljubiti. To je najbolja priprava za brak.

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er