VJERA I DUHOVNOST

Postoje li duhovi doista?

Postoje li duhovi doista? Vrlo je vjerojatno da je, ako netko vidi duha ili ako je uključen u prizivanje duhova, ono što je vidio zapravo demon…

Jesu li duhovi uopće stvarni? Mogu li katolici vjerovati u njih? Pa, da, ako govorite o duhovima, onda katolici sasvim sigurno mogu vjerovati u “duhove”. Dugi niz godina latinska riječ “spiritus” prevodila se na engleski kao “duh”, a katolici bi pjevali “U ime Oca i Sina i Duha Svetoga”, dok bi se križali u molitvi. Bog je čisti “duh” i stoga korištenje ove definicije ima savršenog smisla. Ali što je sa zastrašujućim duhovima koji navodno opsjedaju kuće ili onima koji se prikazuju u TV emisijama? Je li to stvarno? Zanimljiv članak na ovu temu donosi portal Aleteia

Crkva pričama o viđenjima duhova pristupa sa razumnom dozom skepticizma. Da bismo razumjeli neobjašnjive fenomene, treba imati na umu neke stvari. Moramo se vratiti tradicionalnoj definiciji “duha” i potražiti smjernice u Katekizmu. U njemu čitamo: „Postojanje duhovnih, netjelesnih bića koje Sveto pismo obično naziva ‘anđelima’ istina je vjere. Svjedočanstvo Svetog pisma jasno je kao i jednodušnost Tradicije. Kao čisto duhovna stvorenja, anđeli imaju inteligenciju i volju: oni su osobna i besmrtna stvorenja, savršenstvom nadilaze sva vidljiva stvorenja, o čemu svjedoči sjaj njihove slave” (KKC 328, 330).

Anđeli su, slični Bogu, čisti “duh” i postoje. To je “istina vjere” i u njih smo kao katolici dužni vjerovati. Kad god se anđeo pojavi nekome u Bibliji, osoba se isprva može bojati, ali onda anđeo progovori i potakne je da se ne boji. Čini se da anđeo daje određenu poruku ohrabrenja i pomaže određenoj osobi da se približi Bogu. Njihova je svrha voditi dušu putem koji im je Bog odredio u nadi da će naposljetku dostići vječni život.

Također, anđeo ne nastoji prevariti i ne bi vrebao iza kuta, pokušavajući se sakriti od nekoga. Njihova misija je vrlo specifična i često pomažu a da mi uopće ne znamo da su nam pomogli anđeli. S vremena na vrijeme mogu poprimiti ljudski izgled, ali način na koji izgledaju nije namijenjen da uplaši ili uplaši, već da nam pomogne.

S druge strane, iako postoje dobri anđeli, postoje i loši anđeli. Evo što kaže Katekizam: “Sotona ili đavao i drugi demoni su pali anđeli koji su slobodno odbili služiti Bogu i njegovom planu” (KKC 414) “[Sotonino djelovanje] može prouzročiti ozbiljne ozljede – duhovne, a neizravno čak i fizičke prirode – svakom čovjeku i društvu” (KKC 395). Čini se da ovo spada u definiciju duhova koji se pojavljuju u paranormalnim reality emisijama.

Izvješća o takvim duhovima uvijek se vrte oko nečega što plaši pojedinca. To može biti predmeti koji se sami miču ili ukleta kuća. Često osoba koja vjeruje da je vidjela duha samo ga letimično ugleda, ali iskustvo je jezivo. Ova taktika svakako podsjeća na ono što nam demoni žele učiniti: žele nas prestrašiti. Demoni nas žele prevariti da povjerujemo da su moćni i pridobiti našu pokornost. To je stara taktika. Đavao nas želi odvući od Boga i želi da budemo fascinirani demonskim.

Na isti način na koji se anđeli mogu obući u “kostim” kako nas ne bi uplašili, demoni mogu učiniti isto, samo što su njihove namjere puno drugačije. Vrlo je vjerojatno da je, ako netko vidi duha ili ako je uključen u prizivanje duhova, ono što je vidio zapravo demon.

Postoji još jedna kategorija “duhova” koja ne odgovara definiciji anđela ili demona. Kroz stoljeća postoje bezbrojne priče o svecima ili dušama u čistilištu koje posjećuju ljude na zemlji. Sveci se pojavljuju ljudima kako bi ih potaknuli i dali im nadu u vječni život, a duše u čistilištu obično dolaze tražiti molitve ili zahvaliti nekome na molitvama. Sveci su stoljećima posvjedočili da su viđali duše iz čistilišta, ali te duše uvijek traže molitve onih kojima se ukazuju i zatim zahvaljuju svecu kada budu primljene u nebo.

Duše u čistilištu imaju svrhu iza svog izgleda i ne žele nas uplašiti ili zastrašiti. Moguće je da su neki duhovi zapravo duhovi preminulih rođaka koji nam žele dati riječ utjehe ili čak upozorenja, ali Crkva ni u jednom slučaju nije rekla može li to biti slučaj ili ne.

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er