VJERA I DUHOVNOST

Čudesna priča o blaženici koja je uvelike slična sv. Padre Piju – čak su je i demoni fizički napadali kao i sveca

Često smo čuli da Bog više ne podiže svece kao u prethodnim stoljećima, niti daje nadnaravne darove kao što su imali sveci poput Padre Pija, svete Katarine Sijenske, svete Gemme Galgani, svetog Antuna Padovanskog.

Ali to nije tako, jer smo do prije četiri desetljeća, među nama imali mističarku koja je imala velike darove kao i Padre Pio.

Ovdje ćemo govoriti o blaženoj Majci Esperanzi, redovnici koja je živjela u našem prozoru vremena, s impresivnim nadnaravnim darovima, koju svijet tek treba upoznati, jer nam daje milost da s njezinim životom iskusimo nadnaravni sjaj neba.

Blažena Majka Esperanza rođena je u Španjolskoj kao María Josefa Alhama Valera, a utemeljila je Kongregaciju slugu milosrdne ljubavi u Madridu kasnih 1930-ih.

Zemlju je napustila u dobi od 90 godina, 8. veljače 1983. u Collevalenzi. Papa Franjo ju je 31. svibnja 2014. proglasio blaženom.

Sagradila je čudotvorno svetište milosrdne ljubavi u mjestu Collevalenza, samo 120 km od Rima, na brdu iznad grada Todija. Tamo postoje dva izvora vode s ljekovitim svojstvima, i iako je rečeno da je nemoguće da na toj planini postoji vodena žila, voda ipak izvire. Mjesto često uspoređuju s Lurdom zbog brojnih ozdravljena.

Tom je vodom Majka Esperanza de Jesus izliječila dijete koje je umiralo od teških alergija. Također poznato je čudo s dječakom koji je progutao novčić koji mu se nastanio u želucu. Majka je otišla vidjeti Esperanzu koja joj je dala vodu iz bazena kako bi je mogla piti svaki dan. Kad su obavili medicinske pretrage, novčić je misteriozno nestao.

Majka Esperanza kao da je ženska verzija Padre Pija, a čak su radili zajedno bilocirajući se kako bi pomogli drugima. Ona je živjela u neprekidnoj ekstazi, krvavo se znojila, imala je dar bilokacije, umnažanje hrane, česte napade đavla, posjete duša u čistilištu, vizije i ukazanja, neobjašnjive pričesti, proročanstva, čitanje savjesti, dar ozdravljenja, stigme i ispuštala je nadnaravni miris svojstven brojnim svetima – onaj od ruža.

Za života su je u Italiji nazivali “svetom redovnicom”. Bila je veliki apostol Božjeg milosrđa.

Poruka kojoj je posvetila cijeli svoj život bila je komunikacija nevjerojatne Božje ljubavi.

I ponavljala je često samo jedno: “Vjerovati u tu Ljubav znači vjerovati u Milosrđe”.

Svaki dan stotine hodočasnika iz cijele Italije i inozemstva išli su je vidjeti, poput Padre Pija.
Slušala je patnike i molitve, davala im savjete, duhovne milosti i činila im tjelesna ozdravljenja po imenu Isusovu i Njegovom milosrđu.

U posjet joj je otišla i Jacqueline Kennedy, mlada udovica bivšeg američkog predsjednika Johna Fitzgeralda Kennedyja, ali i Evita Perón, supruga argentinskog predsjednika.

Jedan slučaj ozdravljenja je odjeknuo. Dogodio se kod svećenika oca Marianija.
Tumor veličine dinje trebao je biti uklonjen sljedeći dan. Svećenik je bio u bolnici čekao operaciju. Ali u svojoj je sobi primijetio prisutnost Majke Esperanze u bilokaciji, koja mu je šaputala riječi utjehe na uho, dok mu je svoju stigmatiziranu ruku stavila na trbuh. U jednom trenutku, i Majka Esperanza i bolovi nestali su u istom trenu, zajedno.

Otac Mariani se ujutro obukao i napustio bolnicu. I uznemirena, medicinska sestra je otišla reći liječniku, a on je slegnuo ramenima iodgovorio da je majka Esperanza bila tamo, i onda je on izliječen.

Majka Esperanza nije shvaćala što se događa u bilokaciji, tom nevjerojatnom daru Gospodina. Rekla je:

“Ponekad mi Gospodin kaže što trebam učiniti da riješim neki problem i odmah se nađem pred dotičnim i ispričam mu sve što mi je Isus povjerio ili se iznenada pojavim pred tom osobom bez Isusove najave.”

Njezino je tijelo ispuštalo intenzivan miris ruža, što je također bio znak njegove nevidljive prisutnosti u bilokacijama, slično Padre Piju.

Nekoliko godina prije osnivanja zajednice primila je stigme muke Gospodnje. Liječnik je javno izjavio da je vlastitim kažiprstom uspio probosti stopala majke Esperanze s jednog kraja na drugi.

Nosila je rukavice na rukama, sve dok nije stekla milost da unatoč ranama i boli radi s rukama.

Časne sestre iz samostana također svjedoče da je ponekad na čelu nosila znakove trnove krune.

A na rendgenskoj snimci koja je napravljena pokazalo se da joj je srce perforirano, što je poznato kao mistični fenomen transverberacije. (Stigma na srcu.)

Čitala je dušu istom lakoćom kao što se čitaju novine, slutila je da će joj pričati o grijesima i o kojim grijesima. I znala je stvari koje će se dogoditi u budućnosti. Na primjer, u svom je dnevniku predvidjela izbijanje Španjolskog građanskog rata. I znala je datum smrti ljudi, čak je znala i datum svoje smrti, odnosno prelaska u vječnost.

Imala je i dar levitacije.

Nekoliko svjedoka je potvrdilo da se Majka uzdigla dvadesetak centimetara od zemlje, dok je ostala u zanosu slaveći Gospodina i njegovu Providnost. Jer je providnost bila vrlo velikodušna u svojim djelima.

Među čudima koja se spominju oko ove sestre je i to što je poput Isusa nahranila 3000 muškaraca u Drugom svjetskom ratu u Rimu kamo je otputovala 1936. godine.

I umnažanje hrane za prehranu školske djece bilo je uobičajeno u njenoj bilizini. Samostanske sestre svjedoče da su se odresci namnožili, a u jednom slučaju s nekoliko komada puretine najelo se 150 ljudi, jer je puretine uvijek bilo u loncu, koliko god je servirali.

Jednom prilikom im je nedostajalo ulja i sestre su na njenu riječ otvorile bocu s vodom i otkrile da ima ulja, i tako redom, jednu za drugom, sve dok Majka Esperanza nije rekla Isusu da prestane, jer će im ponestati vode.

Ali najčešće je bilo to da su se, kad im je nedostajalo novca, sljedećeg jutra u Esperanzinoj ćeliji pojavili plaćeni računi.

Brojni su svjedoci koji su vidjeli kako joj je nevidljiva ruka stavila hostiju u usta. A dogodilo se čak i to da joj je u sukobu s biskupom, on zabranio pričest, ali je svećeniku iz ruku izletjela hostija i sletjela u usta blaženice, što su svi prisutni vidjeli.

Imala je komunikaciju s mrtvima. Jednom je vidila kako joj je Gospodin dao vidjeti da je duša biskupa ušla u raj za vrijeme njegova sprovoda.

A ukazivale su joj se i duše iz čistilišta, molila je za njih i onda vidjela kako odlaze u raj.

Ukazivali su joj se anđeli i imala je odnos sa svojim anđelom čuvarom sličan, onome Padre Pija. Vrlo blizak, svakodnevan.

Jednom joj se ukazala sveta Terezija iz Lisieuxa i rekla joj: “Došla sam ti pokazati u ime dobroga Boga da moraš početi tamo gdje sam ja završila”.

No, kao i mnogi sveci mistici, puno je patila a to nitko nije znao. Imala je i mnoge bolesti, na želucu, crijevima, kostima, plućima, očima, čak i tumore i paralize, ali je uvijek čudesno ozdravljala.

Demon ju je čsto tukao a jednom tako žestoko pretukao, da joj je izbio zube i počupao joj gotovo svu kosu s glave.

Ali imala je nepokolebljivo povjerenje u Isusa.

Njezine časne često su je viđale u ekstazama, ali nikada nije posustajala u služenju svojim sestrama.

Nekoliko joj se puta ukazalo dijete Isus tražeći nešto, primjerice da ga obuče.

Majka Esperanza imala je udio i u fizičkom ozdravljenju Ivana Pavla II. jer u trenutku kada je papa 13. svibnja 1981. umalo iskrvario, od dva metka koja su mu se zabila u trbuh, blaženica je povratila krvi toliko da je napunila četiri ručnika, cijelu svoju spavaćicu, posteljinu i madrac svog kreveta.

Majka Esperanza tog je jutra ponudila svu svoju patnju i krvarenje kako bi Ivan Pavao II. mogao i nakon napada biti papa.

Zato je 22. studenoga 1981. papa Ivan Pavao II., već oporavljen, posjetio svetište Majke Esperanze, čak i prije odlaska u Fatimu na zahvalu.

I sljedeće godine njeno je svetište proglasio manjom bazilikom.

I zanimljiv je odnos koji je majka Esperanza imala s Padre Pijom, koji je bio vrlo intenzivan unatoč tome što nikada nije bila u njegovoj fizičkoj prisutnosti. Viđala ga je i često su surađivali na ozdravljenju bolesnih, pa i nje same. Naime, Padre Pio došao bi je upozoriti kad je bolesna i da treba liječniku.

www.medjugorje-news.com

Izvor
vjera
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er