VJERA I DUHOVNOST

Je li čistilište mjesto ili proces?

Sv. Ivan Pavao II. pojasnio je da čistilište nije fizičko mjesto, već proces čišćenja. Kada zamišljamo zagrobni život, može biti primamljivo razmišljati o čistilištu kao o određenom “mjestu” ili “lokaciji”, gdje se sve duše šalju prije ulaska u raj.

Međutim, Katolička crkva uči da čistilište nije “mjesto”, već više “proces”. Sv. Ivan Pavao II. održao je katehezu o čistilištu tijekom opće audijencije 1999. godine, objašnjavajući što Crkva uči o čistilištu, piše Aleteia

Čišćenje mora biti potpuno, a to je upravo ono što se misli pod naukom Crkve o čistilištu. Pojam ne označava mjesto, već uvjet postojanja. Oni koji nakon smrti postoje u stanju pročišćenja, već su u Kristovoj ljubavi koji s njih uklanja ostatke nesavršenosti.

Katekizam Katoličke Crkve također pazi da čistilište ne označi kao “mjesto”, već govori samo u smislu procesa. Svi koji umru u Božjoj milosti i prijateljstvu, ali još uvijek nesavršeno pročišćeni, doista su sigurni u svoje vječno spasenje; ali nakon smrti prolaze kroz pročišćenje, kako bi postigli svetost potrebnu za ulazak u radost neba.

Ovom konačnom čišćenju izabranih Crkva daje naziv Čistilište. KKC 1030-1031 Čistilište, iako se može činiti kao mjesto kamo odlaze duše, mnogo je složenije, iako nikada nećemo u potpunosti saznati kakvo je ono dok ga sami ne iskusimo.

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er