PAPA FRANJO

Papa Franjo: Starije osobe su skrivena mudrost naroda

U videu s molitvenom nakanom za srpanj, koji je danas objavila Papina svjetska molitvena mreža, a koji je posvećen starijim osobama, papa Franjo nas potiče da zazivamo Gospodina kako bi iskustvo i mudrost onih koji žive treću dob pomogli mlađima gledati u budućnost s nadom i odgovornošću. Osim toga, podsjeća na Svjetski dan djedova i baka, koji se obilježava 24. srpnja

Mi, starije osobe, koje često imamo posebnu osjetljivost za brigu, razmišljanje i osjećaje, jesmo, ili možemo postati, učitelji nježnosti – rekao je papa Franjo koji će u prosincu proslaviti 86 godina života, u ime svojih sve brojnijih vršnjaka, u videu s molitvenom nakanom za srpanj koji je realizirala Papina svjetska molitvena mreža. Osim toga, Papa potiče na molitvu kako bi iskustvo i mudrost starijih osoba pomogli mlađima gledati u budućnost s nadom i odgovornošću. Čini to u mjesecu u kojemu se slavi, 24. srpnja, drugi Svjetski dan djedova i baka i starijih osoba, koji je papa Franjo ustanovio u njihovu čast piše Vatican News

Papa se na početku poruke nadovezao na molitvenu nakanu za lipanj, posvećenu obitelji, u mjesecu desetoga Svjetskog susreta obitelji, koji je prošlih dana završio u Vatikanu i u biskupijama diljem svijeta. Pritom je istaknuo kako ne možemo govoriti o obitelji, a da ne govorimo o važnosti koju starije osobe imaju među nama.

Nikada u povijesti čovječanstva nismo bili toliko brojni – rekao je Papa govoreći u prvom licu – ali ne znamo kako živjeti to novo razdoblje života: za starost postoji mnogo projekata pomoći, ali malo projekata za život. Starost stanovništva pogađa prije svega razvijenije zemlje u kojima 25% starijih osoba, nažalost, žive same. Mi, starije osobe, često imamo posebnu osjetljivost za brigu, razmišljanje i osjećaje. Mi jesmo, ili možemo postati, učitelji nježnosti. I to koliko! – istaknuo je Papa.

U ovom svijetu – kako je rekao – naviknutom  na rat, Sveti Otac zaziva istinsku revoluciju nježnosti. U tomu imamo veliku odgovornost prema novim generacijama. Podsjetimo, djedovi i bake, te starije osobe, kruh su koji hrani naš život, oni su skrivena mudrost naroda: zato je lijepo slaviti u njihovu čast, a ja sam ustanovio dan posvećen njima. Molimo za starije osobe, da se pretvore u učitelje nježnosti, kako bi njihovo iskustvo i njihova mudrost pomogli mlađima gledati u budućnost s nadom i odgovornošću – potaknuo je na kraju papa Franjo.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button

Adblock Detected

Please turn off adblocker