CRKVAPAPA FRANJO

Papa Franjo: Odreći se zlobe i podlosti kako bismo došli do cilja vječnoga života

„Danas se u Italiji i drugim zemljama slavi svetkovina Uzašašća Gospodinova. U misnom evanđelju se kaže da Isus, nakon što je apostolima povjerio da nastave njegovo djelo, „bude uzet na nebo i sjede zdesna Bogu“, rekao je papa Franjo na 7. vazmenu nedjelju u nagovoru prije molitve ‘Kraljice neba’.

Isusov povratak Ocu ne pokazuje nam se kao odjeljivanje od nas, nego prije kao prethođenje na putu prema cilju. Kao kad se uspinješ prema vrhu planine: hodaš, naporno ti je, i odjednom, iza jednog zavoja na stazi, pred tobom se raskrili horizont i vidiš panoramu. Tada čitavo tijelo pronalazi snagu da se suoči sa završnim usponom. Cijelo tijelo – ruke, noge i svaki mišić – napinju se i usredotočuju na isti cilj: uspeti se na vrh, istaknuo je Sveti Otac.

A mi, Crkva, upravo smo to tijelo koje Isus, koji je uzašao na Nebo, kao na „užetu“ vuče sa sobom. On je taj koji nam svojom Riječju i milošću sakramenata objavljuje i priopćava ljepotu domovine prema kojoj koračamo. Tako se i mi, njegovi udovi, radosno uspinjemo zajedno s njim, našom glavom, znajući da je korak jednoga korak za sve i da se nitko ne smije izgubiti ili zaostati, jer smo jedno tijelo.

Korak po korak, stepenica po stepenica, Isus nam pokazuje put. Papa je upitao – Koji su to koraci koje valja poduzeti? U današnjem se Evanđelju kaže: „naviještati evanđelje, krštavati, istjerivati zloduhe, uzimati zmije, ozdravljati bolesne“; jednom riječju, činiti djela ljubavi: davati život, donositi nadu, čuvati se svake zlobe i podlosti, na zlo odgovarati dobrom, iskazivati blizinu onima koji pate. I što više tako činimo, to više dopuštamo da nas preobrazi njegov Duh, to više slijedimo njegov primjer pa i više od toga: kao u planini, osjećamo kako zrak oko nas postaje svjetliji i čišći, horizont širok a cilj blizu, riječi i geste postaju dobre, um i srce se šire i dišu.

Možemo se, dakle, zapitati:

… je li u meni živa želja za Bogom, za njegovom beskrajnom ljubavlju, za njegovim životom koji je život vječni? Ili sam „zemljan“ i čvrsto vezan za prolazne stvari, za novac, za uspjehe, za užitke? I da li me moja želja za nebom izolira, zatvara ili me navodi da volim svoju braću velikom i nesebičnom dušom, da ih doživljavam kao suputnike na putu prema raju?

Sveti Otac zazvao je Nebesku Majku Mariju, onu koja je već stigla do cilja, da nam pomogne zajedno s radošću koračati prema nebeskoj slavi, piše Vatican News.

U pozdravima nakon molitve Kraljice neba Papa se ponovno spomenuo svih koji pate zbog sukobā te pozvao na molitvu za mir na svim sukobljenim stranama od Palestine, Izraela, Ukrajine do Mjanmara.

Dok slavimo uzašašće uskrsloga Gospodina koji nas oslobađa i želi da budemo slobodni, ponovno upućujem svoj apel za opću razmjenu svih zatvorenika između Rusije i Ukrajine, jamčeći spremnost Svete Stolice da podupre sve napore u tom smislu, posebno za one koji su teško ranjeni i bolesni.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er