PAPA FRANJO

Papa Franjo o braku: Ne vjenčate se da biste bili katolici s “kartom” 

“Vjenčanje nije da bi se povinuo nekom pravilu, napravio zabavu ili nešto slično. Ne, vjenčate se jer želite izgraditi svoj brak na Kristovoj ljubavi, koja je čvrsta kao stijena” rekao je papa Franjo

Serena Zangla i Luigi Franco talijanski su par koji je ovog tjedna dao svoje svjedočanstvo na otvaranju Svjetskog susreta obitelji u Rimu, piše Aleteia.

Par živi zajedno dugi niz godina, a na festivalu su podijelili svoju odluku i borbu da krste svoja tri dječaka, iako nisu vjenčani u Crkvi.

Sveti Otac je pohvalio njihovu odluku da traže krštenje za svoju djecu, posebice jer se temeljila na spoznaji njihove potrebe za Božjom pomoći:

„Istina je, možemo imati najljepše snove, najuzvišenije ideale, ali na kraju otkrivamo i – a to je mudrost – vlastita ograničenja koja ne možemo prevladati sami nego otvarajući se Ocu, njegovom ljubavi i njegovoj milosti”, rekao im je.

Onda je, ne spominjući njihove okolnosti, Papa malo promijenio temu:

“Možemo reći”, počeo je, “da kad god se muškarac i žena zaljube, Bog im nudi dar; taj dar je brak. To je čudesan dar koji sadrži snagu vlastite ljubavi Božje: jaka, izdržljiva, vjerna, spremna za početak nakon svakog neuspjeha ili trenutka slabosti.”

U nastavku je Sveti Otac objasnio razlog zašto Crkva poziva ljude na brak.

Brak nije formalnost kroz koju prolazite. Ne vjenčate se da biste bili katolici s ‘kartom’, da biste se podložili nekom pravilu, ili zato što vam Crkva tako kaže, ili da biste imali zabavu.

 Brak čvrst kao kamen

Zatim je Papa opisao ne samo ljepotu nego i moć braka:

Ne, vjenčate se jer želite izgraditi svoj brak na Kristovoj ljubavi, koja je čvrsta kao stijena.

U braku vam se Krist daruje, kako biste stekli snagu da se predate jedni drugima.

Stoga se ohrabrite: obiteljski život nije “nemoguća misija”! Po milosti sakramenta Bog ga čini prekrasnim putovanjem koje treba poduzeti zajedno s njim, a nikada sam. Obitelj nije uzvišeni ideal koji je u stvarnosti nedostižan. Bog svečano obećava svoju prisutnost u vašem braku i obitelji, ne samo na dan vašeg vjenčanja, već do kraja vaših života. I vas podržava svaki dan na tvom putu.

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm.hr
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er