CRKVAVIJESTI

Papa Franjo o stravičnom otkriću u Kanadi: Ono što se dogodilo toj nevinoj djeci…

Nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja u nedjelju 6. lipnja papa Franjo je potaknuo na tihu molitvu za 215 djece preminule u Kanadi, u jednoj katoličkoj rezidencijalnoj školi za domorodačku djecu u Britanskoj Kolumbiji, spominjući se šokantnoga otkrića tijelā 215 djece, učenika Kamloops Indian Residential School, otkrivenih prije otprilike dva tjedna, prenosi Vatican News.

Šokantna je to vijest, rekao je Papa

Šokantna je to vijest, rekao je Papa, koja je potresla kanadski narod kojemu je, kao i cijeloj Katoličkoj Crkvi u Kanadi, papa Franjo izrazio svoju blizinu, povjeravajući Gospodinu duše te preminule djece, i moleći za utučene obitelji i autohtone kanadske zajednice.

To tužno otkriće još povećava svijest o bolima i trpljenju iz prošlosti. Neka političke i vjerske vlasti u Kanadi nastave odlučno surađivati kako bi se rasvijetlio taj žalosni slučaj, te kako bi se ponizno zauzele na putu pomirenja i ozdravljenja. Ti teški trenutci snažan su poziv svima nama da se udaljimo od kolonizacijskoga modela, kao i od današnjih ideoloških kolonizacija, te da hodimo rame uz rame u dijalogu i uzajamnom poštovanju, i priznavanju pravā i kulturnih vrijednosti svih kanadskih kćeri i sinova, istaknuo je Papa.

Masovna grobnica otkrivena je u blizini škole koja je bila dio mreže koju je uspostavila Vlada, a vodila ju je Katolička Crkva. Kamloops Indian Residential School je djelovala od kraja XIX. stoljeća do kraja ’60-ih godina prošloga stoljeća, a definitivno je zatvorena 1978. godine. Oko 150.000 autohtone djece odvojeno je od obitelji i smješteno u te škole, osnovane upravo kako bi se asimiliralo domorodačko stanovništvo.

U izjavi od 31. svibnja, kanadski biskupi izrazili su veliku žalost, potvrđujući svoje obveze prema domorodačkim zajednicama u Kanadi. Taj dramatičan i strašan slučaj nadovezuje se na žalosnu stranicu povijesti te zemlje. Kanadsko povjerenstvo za istinu i pomirenje objavilo je prije više od pet godina izvještaj o rezidencijalnim školama.

U tom se dokumentu na gotovo 4000 stranica detaljno opisuje zlostavljanje starosjedilačke djece u tim ustanovama, gdje je najmanje 3200 djece umrlo zbog zlostavljanja i nemara. Istrage, koje je potaknuo i papa Franjo, nastavljaju se uz punu volju vlasti da zaštiti i identificira njihove posmrtne ostatke.

papa

www.medjugorje-news.com

Izvor
ika

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button