CRKVA

Nadbiskup Gänswein, tajnik Benedikta XVI. govori o njegovim posljednjim danima pred smrt

Tajnik Benedikta XVI. nadbiskup Georg Gänswein je otišao kući u svoju rodnu Njemačku kako bi vidio svoju obitelj, ali se brzo vratio u Rim kada je papa emeritus počeo slabiti.

Kao suradnik Josepha Ratzingera od 1996. i njegov osobni tajnik od 2003. do 2022., nadbiskup Georg Gänswein bio je jedan od onih koji su bili najbliži papi emeritusu u njegovim posljednjim danima.

U intervjuu za Vatican News 4. siječnja 2023. ispričao je kako je protekao posljednji tjedan pape Benedikta XVI. Osobni tajnik Benedikta XVI. objasnio je da je on 26. prosinca otišao u Njemačku kako bi posjetio svoju obitelj. Sljedećeg jutra nazvala ga je jedna od posvećenih laikinja u Mater Ecclesiae da mu kaže da je Benedikt XVI. imao jako lošu noć i da je došao dr. Patrizio Polisca, talijanski kardiolog koji se brine za papu emeritusa.

27. prosinca nadbiskup Gänswein odlučio je odletjeti natrag u Rim. Stigao je u samostan Mater Ecclesiae u 1 sat ujutro 28. prosinca. “Odmah sam otišao do njega i bojao sam se jer je jako teško disao”, rekao je. Ujutro je nazvao papu Franju da ga upozori na jako loše stanje Benedikta XVI. To je bio dan kada je Papa upozorio svijet na audijenciji u srijedu da je Benedikt jako bolestan. Franjo je zatim otišao odmah nakon audijencije i blagoslovio svog prethodnika.

Ostatak dana bio je “težak”, rekao je nadbiskup Gänswein, ali sljedećeg jutra, “uprkos svim lošim izgledima”, zdravlje pape emeritusa se poboljšalo, a da liječnik to nije mogao objasniti. Međutim, situacija se naglo pogoršavala i nadbiskup Gänswein odlučio je Benediktu XVI. dati Bolesničko pomazanje. Zatim je održana misa u njegovoj sobi. Benedikt XVI. se pričestio, primajući samo Kristovu krv liturgijskom žlicom jer nije jeo “dva dana”.

Posljednja noć njemačkog pape s 30. na 31. prosinca “prošla je prilično dobro”, objasnio je. Tijekom ove noći papa emeritus rekao je “Gospodine, volim te“, između 2:50 i 3:10. Onda je došlo jutro i “u roku od tri sata” on je posustao, kaže nadbiskup Gänswein. “Hvala Bogu, muka nije trajala tako dugo, prije nego što je otišao u vječnost u 9.34 ujutro, piše Aleteia

U razgovoru je njemački nadbiskup govorio i o svom osobnom odnosu s Benediktom XVI., rekavši da je posljednjih dana uz njega doživio pravi “Via Crucis” – Križni put. Ali kaže da se prije svega sjeća svoje “radosti” i sretan je što “duboko blago” koje Benedikt XVI. ostavlja u nasljeđe mogu otkriti i drugi. Nadbiskup Gänswein na kraju kaže: “Znam da je papa Benedikt sada tamo gdje je želio ići.”

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er