VJERA I DUHOVNOST

Koliko brzo nakon rođenja bi vaše dijete trebalo primiti sakrament krštenja?

Koliko brzo nakon rođenja bi vaše dijete trebalo primiti sakrament krštenja? Kako je smrtnost dojenčadi u padu zbog moderne zdravstvene skrbi u mnogim dijelovima svijeta, smanjila se i žurba za krštenjem dojenčadi u prvim tjednima života. Međutim, uz tjelesno zdravlje djeteta, tu je i duhovno zdravlje koje treba uzeti u obzir kada govorimo o vremenu krštenja djeteta.

Uvod u obred krštenja za djecu kaže da je “prvo uzimanje u obzir dobrobit djeteta, tj. ne smije biti lišen dobrobiti sakramenta« (br. 8). Dokument dalje bilježi tri čimbenika koja treba uzeti u obzir: prvo, duhovna dobrobit djeteta; drugo, zdravlje majke, kako bi mogla sudjelovati u krštenju; i posljednje, pastoralna razmatranja, koja bi uključivala dopuštanje sudjelovanja članova obitelji.

Unatoč tome, postoji obveza roditelja da ne odgađaju neopravdano krštenje novorođenčeta. U istom gore spomenutom odjeljku, dokument jasno napominje: “Dojenče treba krstiti unutar prvih tjedana nakon rođenja” (br. 8.3). Ovo je učenje također sadržano u kanonskom pravu: “Roditelji su dužni brinuti se da se dojenčad krsti u prvih nekoliko tjedana” (kanon 867).

Katekizam Katoličke Crkve daje teološko obrazloženje za tu obvezu: „Crkva i roditelji uskratili bi djetetu neprocjenjivu milost da postane dijete Božje kad ne bi dali krštenje ubrzo nakon rođenja“ (br. 1250). Ovi tekstovi, kao i stalna praksa Crkve, jasno upućuju na očekivanje da roditelji s istom revnošću kojom se brinu za tjelesno zdravlje svog novorođenčeta trebaju brinuti i za duhovno zdravlje djeteta. Obred krštenja prvenstveno je pranje istočnog grijeha i dopuštanje prodora Božje milosti u dušu djeteta, što su dragocjeni darovi koje treba ponuditi djetetu što je prije moguće nakon rođenja.

Društvena priroda obiteljskog okupljanja za slavlje je važna, jer pokazuje jedinstvo u vjeri i podršku obitelji, ali ona nikako nije najvažnija. Za neke obitelji razlog za kašnjenje bi mogao biti zbog želje da cijela obitelj prisustvuje. S obzirom na jasnoću smjernica Crkve po ovom pitanju, možda bi bilo najbolje proslaviti krštenje djeteta što je prije moguće, a kasnije, ako obitelj nije u mogućnosti prisustvovati, organizirati zabavu za proslavu ponovnog rođenja djeteta u Kristu.

Izvor

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er