VJERA I DUHOVNOST

Je li izostanak sa nedjeljne svete mise smrtni grijeh?

Naša obveza nedjeljne mise temelji se na trećoj zapovijedi: “Spomeni se da svetkuješ dan Gospodnji”. Sve su Božje zapovijedi ozbiljne i važne pa bi se namjerni izostanak nedjeljne mise – bez opravdanog razloga – objektivno smatrao smrtnim grijehom.

Ipak, postoje razlozi koji oslobađaju od nedjeljne obveze. Dok je Treća zapovijed dio Božanskog zakona i stoga ne dopušta nikakve iznimke, specifikacija o tome kako ispunjavamo tu zapovijed (nedjeljna misa) dio je ljudskog pozitivnog zakona i stoga može dopustiti iznimke. Takva bi iznimka bila fizička ili moralna nemogućnost prisustvovanja misi.

Fizička nemogućnost uključivala bi osobu koja je previše bolesna da bi prisustvovala; moralna nemogućnost bile bi veća olakotna okolnost za više djelo milosrđa, kao što je briga za bolesne ili mlada majka koja se mora brinuti za dojenčad. Mjesni župnik ima ovlast razriješiti nedjeljne obveze za pojedine osobne i pojedinačne slučajeve, piše Simply Catholic

Kanon 1245 Zakonika kanonskog prava kaže: „Ne dovodeći u pitanje pravo dijecezanskih biskupa spomenuto u kanonu 87, iz opravdanog razloga i prema propisima dijecezanskog biskupa, župnik može u pojedinačnim slučajevima dodijeliti . . . oslobođenje od obveze svetkovanja blagdana ili dana pokore, ili preinačenje obveze u druga pobožna djela. Nadređeni od . . . redovnički institut ili družba apostolskog života ima istu vlast u pogledu svojih podanika.”

Vezani članci

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er