VJERA I DUHOVNOSTZANIMLJIVOSTI

Koja je simbolika ljiljana u kršćanskoj tradiciji i kako su povezani s Isusom, Gospom i sv. Josipom

Iako ima raznih vrsta i boja ljiljana, upravo je bijeli ljiljan simbol Isusova uskrsnuća, piše portal američke biskupije Fort Wayne-South Bend “Today’s Catholic”.

Naime, bijeli ljiljan ima oblik koji liči na trubu, što se povezuje s Isusovom slavnom pobjedom nad smrću. Bijela boja predstavlja novi život i čistoću. Postoji i popularna legenda koja tvrdi kako su bijeli ljiljani iznikli u Getsemanskome vrtu na mjestu gdje su pale kapi Isusova krvavoga znoja.

Baš kao i Isusova smrt, i Marijina je obilježena ljiljanima. Naime, kada su ljudi posjetili Marijin grob tri dana nakon što je bila pokopana, na njemu su pronađeni veličanstveni bijeli ljiljani.

Tako je bijeli ljiljan postao simbol čistoće, simbol Isusove majke Blažene Djevice Marije te se često može vidjeti i na slikama biblijske tematike.

Vrlo su često slikari posezali za elementom bijelog ljiljana kada bi prikazivali Bogorodicu u bilo kojem kontekstu, pažljivo analizirajući čitav cvijet. Pritom su latice, kako je već navedeno, simbolizirale čistoću, a žuti prašnici Marijinu zlatnu dušu.

Ponekad se prikazuje anđela Gabrijela kako na dan Blagovijesti pruža Mariji ljiljan, a njeno prihvaćanje cvijeta je vizualno predočenje njenog fiata.

Bijeli cvjetovi ljiljana su također povezani i s Josipom i drugim svecima.

Ljiljan se također prikazuje uz mnoge svece koji su bili prepoznati zbog svoje čistoće – poput Marije Goretti, Kateri Tekakwitha i sv. Dominika. Ljiljani se također asociraju uz “sveca svega svijeta”, sv. Antuna Padovanskog, čiji se blagdan slavi 13. lipnja. Sv. Antun bi često povezao ljiljane s čistoćom Djevice Marije u svojim propovijedima, a bio je poznat po svojoj blagosti i posvećenosti, što ljiljan također simbolizira.

Ljiljani su mjesecima ostali svježi i mirisni, dok su drugi cvjetovi uvenuli.

Postoje i nekoliko čuda vezano uz ljiljane i sv. Antuna. Jedna priča govori o tome kako je u jednoj austrijskoj crkvi ostavljen ljiljan u ruci kipa sv. Antuna te je ostala svježa i mirisna godinu dana. Druga priča govori o tome kako za vrijeme Francuske revolucije, redovnici kao što su franjevci su bili protjerani s otoka Korzike.

Vjernici koji su ostali bez svećenika su se utjecali sv. Antunu i ostavljali ljiljane pred njegovim kipom u napuštenome samostanu. Ljiljani su mjesecima ostali svježi i mirisni, dok su drugi cvjetovi uvenuli. Papa Lav XIII. dopustio je blagoslov ljiljana u čast sv. Antunu te postoje zapisi o čudima ozdravljenja koja su se dogodila nakon dodira blagoslovljenih latica.

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er