VJERA I DUHOVNOSTZANIMLJIVOSTI

Kada je napisana Biblija?

Biblija je zbirka svetih tekstova koji su nastajali u razdoblju od nekoliko stoljeća. Biblija kakvu danas poznajemo razvijala se tijekom dugog vremenskog razdoblja i izvorno se prenosila usmeno prije nego što je konačno zapisana.

Cijela je Biblija napisana otprilike između 1200. godine prije Krista i 100. godine nove ere. Ono što kršćani nazivaju “Stari zavjet” u biti je drevna kompilacija židovskog Svetog pisma, Tanakh – hebrejska Biblija. Ovi sveti tekstovi (Tora, knjige proroka i “Spisi”) razvijali su se tijekom vremena i isprva su usmeno predavani s jedne generacije na drugu dok konačno nisu bili zapisani i sačuvani. Većina se znanstvenika slaže da je Stari zavjet napisan između 1200. i 165. pr. Krista.

Novi zavjet, uključujući Evanđelja i razna pisma koja su u njemu uključena, u početku je predavan usmeno, prije nego što je zapisan. Razni pisci su u godinama nakon Isusove smrti zapisali mnoge priče koje su kružile o Mesiji. Ti su pisci bili ili apostoli ili prijatelji apostola koji su vrlo dobro poznavali Isusa. Bili su svjedoci događaja ili intervjuirali ljude koji su to učinili i nastojali sačuvati život i učenja Isusa Krista u pisanom obliku. Općenito se vjeruje da je Novi zavjet napisan između 50. i 100. godine.

www.medjugorje-news.com

Izvor
aleteia
Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er