HRVATSKAVIJESTI

Hrvati nezainteresirani za cjepivo?’Dosad nam se javio tek jedan pacijent za cijepljenje, a brinu nas…

Hrvatski i inozemni znanstvenici pozivaju građane da se odazvu cijepljenju i kažu da će se i sami cijepiti, a liječnici opće prakse traže da Stožer organizira posebne punktove za cijepljenje i posebnu liniju za prijavu

Dok se čekaju prve doze cjepiva protiv Covid-19 u Hrvatskoj, otvorena su još mnoga pitanja koja brinu liječnike opće prakse, a onda i pacijente.

Najizglednije je da će prvih 125.000 doza tzv. glasničkog cjepiva Pfizera i BioNTecha stići ili krajem ovog mjeseca ili u siječnju.

Ovo cjepivo vrlo je osjetljivo za distribuciju i uporabu jer se mora čuvati na temperaturi ispod -70 Celzijevih stupnjeva, ne smije se izlagati svjetlu te ga treba odmrznuti prije uporabe na sobnoj temperaturi i razrijediti fiziološkom otopinom i na kraju upotrijebiti u roku od šest sati.

– Mi u ordinacijama nemamo uvjete za takvo cjepivo, pa smatramo da bi Stožer trebao organizirati punktove isključivo namijenjene za cijepljenje protiv Covid-19, na kojima će građanima osigurati sve što je neophodno i za slučaj reakcije na cijepljenje – kaže nam liječnica obiteljske medicine i predsjednica Hrvatske udruge ugovornih ordinacija (HUUGO) Josipa Rodić.

Inače, iz HUUGO-a su još 8. prosinca Nacionalnom stožeru poslali priopćenje u kojem navode zbog čega predlažu “punktove za cijepljenje”.

Između ostalog, pišu kako “svi koji će se cijepiti moraju potpisati dokument kojim se skida odgovornost proizvođača u slučaju komplikacija nakon cijepljenja, što ostavlja mnoga otvorena pitanja”.

Pitali smo dr. Rodić što pod time misle, pa kaže:

– To znači da na nas prebacuju odgovornost za cjepivo koje je u rekordnom roku napravljeno, a zna se da se takve studije provode godinama jer nuspojave mogu doći mnogo kasnije.

Građani su u međuvremenu pozvani da se javljaju svojim obiteljskim liječnicima i najave žele li se cijepiti protiv bolesti Covid-19.

Na pitanje koliko ih se do sada javilo dr. Rodić kaže:

– Samo je jedan pacijent nazvao i rekao da se želi cijepiti. Mi ih ni ne stižemo zvati jer su nam linije ionako zakrčene. Na dan imamo barem 200 poziva.

www.medjugorje-news.com/24sata.hr

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er