STRANE VIJESTI

Francuski predsjednik želi da se pravo na pobačaj doda u Ustav

U svom govoru povodom 65. godišnjice francuskog ustava, predsjednik Emmanuel Macron pozvao je na uključivanje pobačaja “što je prije moguće” u Magna Cartu zemlje. Francuski predsjednik je u srijedu pred Ustavnim vijećem odbacio mogućnost donošenja novog ustava, na što poziva nekoliko političkih skupina, posebice ljevice, ali je rekao da je za uvođenje nekih promjena, poput pobačaja.

Francuska je legalizirala pobačaj 1975., a 2022. gestacijski stadij je produžen na 14 tjedana trudnoće. Međutim, predsjednikova namjera je da pobačaj bude zaštićen Magna Cartom, kao što je izraženo 8. ožujka tijekom govora za Međunarodni dan žena, piše CNA.

“Želim da nam snaga ove poruke pomogne da promijenimo naš Ustav kako bismo ugradili slobodu žena da pribjegnu dobrovoljnom prekidu trudnoće”, rekao je Macron u Palači pravde u Parizu. U studenom 2022. Nacionalna skupština odobrila je uključivanje pobačaja kao “prava”. Međutim, u veljači je senat modificirao prijedlog kako bi ga učinio “slobodom”. Dakle, morat će se dogovoriti oba doma.

Na tiskovnoj konferenciji koju je održao 23. rujna na letu iz Marseillea za Rim papa Franjo je govorio protiv svake prakse koja se kosi s pravom na život. Odgovarajući novinarima o tome je li se s Macronom pozabavio pitanjem eutanazije — praksom koju podržava i vlada — Sveti je Otac istaknuo: „Danas nismo razgovarali o tom pitanju, ali smo o tome razgovarali tijekom drugog posjeta, kada smo se susreli. Jasno sam govorio kad je došao u Vatikan; Rekao sam mu svoje mišljenje, jasno: Ne igra se sa životom, ni na početku ni na kraju. Ne igraš se s tim.”

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er